Freev EVB 510

Freev EVB 510

Freev EVB 510

Prestanda

Motor: 350 W
RĂ€ckvidd: 25 km
Maxhastighet: 25 km/h

Batteri

Batterityp: Litiumjon
Laddningstid: 3-4 timmar
Batterikapacitet: 36 V (6,6 Ah)

DĂ€mpning & Belysning

DĂ€mpning (fram):

DĂ€mpning (bak):

Belysning (fram):

Belysning (bak):

Övrigt

Vikt: 15 kg
Bromsar: Skivbromsar bak och fram
DĂ€ck: 12″ luftfyllda dĂ€ck
HopfÀllbar:

Gardeney Fatbike 1000W

i samarbete med PriceRunner

InnehÄll [ visa ]

Freev EVB 510 test

Freev EVB 510 Ă€r uppföljaren till Freev EVB 500 som lanserades i fjol. PĂ„ grund av att vi tyckte om föregĂ„ngaren sĂ„ mycket sĂ„ var vĂ„ra förvĂ€ntningar pĂ„ denna modellen minst sagt höga. Dessutom blir elscootrar med sadel mer populĂ€rt för varje Ă„r som gĂ„r – förmodligen pĂ„ grund av att de Ă€r en mindre version Ă€n en hopfĂ€llbar elcykel. Vidare Ă€r det mĂ„nga som efterfrĂ„gat vilka skillnaderna Ă€r mellan denna modell och den tidigare. DĂ€rför Ă€r det hög tid att vi gĂ„r igenom fördelar och nackdelar med Freev EVB 510 i vĂ„rt test nedan.

Tidigare elscootrar frÄn Freev:

DÀrför ska du vÀlja Freev EVB 510

Innan du bestÀmmer dig för att köpa Freev EVB 510 Àr det viktigt att du vet bÄde fördelar och nackdelar. Annars kommer du inte kunna göra en objektiv bedömning. DÀrför har vi i denna artikel valt att lyfta upp varför du bör vÀlja denna modell, men Àven de negativa aspekterna som eventuellt gör att du vÀljer en annan elscooter. SÄledes ska du lÀsa hela testet för att pÄ sÄ vis fÄ en helhetsbild om samtliga aspekter.

Styret

MÄnga underskattar styret nÀr de ska köpa en elscooter, men faktum Àr att vi anser styret vara bland det viktigaste. Orsaken till detta Àr att sÄ mÄnga billiga elscootrar saknar ett fullutrustat styre med display, gummihandtag, stabila bromsar och en skön gas. DÀrför det skönt att konstatera att Freev EVB 510 har ett styre vars handtag Àr tillverkat av naturgummi. SÄledes fÄr du ett bra grepp oavsett vÀder, men det innebÀr ocksÄ att handtaget inte blir klibbigt om du drabbas av handsvett. Vidare styret robust och försett med reflexer som gör att dina medtrafikanter tydligt ser dig fastÀn det Àr mörkt ute.

recension Freev EVB 510

Batteri

Freev EVB 510 Ă€r utrustat med ett Litiumjon-batteri pĂ„ 36 V med 6,6 Ah. Följaktligen fĂ„r du en rĂ€ckvidd pĂ„ 25 km per laddning. Dock Ă€r det viktigt att poĂ€ngtera att rĂ€ckvidden Ă€r relativ i förhĂ„llande till din vikt och din körstil. DĂ€rmed minskas batterikraften om du ofta kör i uppförsbackar – i synnerhet om du vĂ€ger nĂ€ra maxvikten som Ă€r 100 kg. Detta Ă€r nĂ„got vi sett frĂ„n flera recensioner om andra elscootrar, d.v.s. att rĂ€ckvidden till hög grad bestĂ€ms av hur mycket du vĂ€ger. SĂ„ ha detta i beaktande nĂ€r du gör ditt val.

Som nÀmnt ovan sÄ Àr en display fÀst pÄ styret varifrÄn du kan se hur mycket batteri du har kvar. Detta anges i fyra steg sÄ du vet pÄ ett ungefÀr hur mycket rÀckvidd som finns kvar att tillgÄ:

 • 4 lampor innebĂ€r att du har mellan 75-100% kvar av batteriet
 • 3 lampor betyder att du har lite mer Ă€n hĂ€lften (50-75%) kvar
 • 2 lampor informerar dig om att du har mindre Ă€n hĂ€lften (25-50%) batteri kvar
 • 1 lampa innebĂ€r krislĂ€ge, d.v.s. att du mĂ„ste ladda din elscooter sĂ„ fort som möjligt

Baserat pÄ ovanstÄende indikatorer sÄ fÄr du alltsÄ inte reda pÄ exakt hur mycket batteri som finns kvar, vilket Àr en nackdel vi kommer utveckla mer nedan.

FĂ€llbart styre

Det som utmÀrker Freev EVB 510 jÀmfört med andra modeller Àr att den har ett fÀllbart styre. Med andra ord sÄ Àr inte denna modell helt hopfÀllbar, utan endast delvis. Men pÄ grund av att den redan Àr sÄ liten och endast vÀger 15 kg, anser vi att den blir liten nog för att smidigt stuvas in i bakluckan eller i ett förrÄd. Dessutom blir den lÀttare att bÀra nÀr styret Àr nedfÀllt. SÄklart önskar vi att det faktiskt gick att fÀlla ihop den vid ramen, precis som Rawbike 2 och Rawbike 3, men det Àr för mycket att önska dÄ priset trots allt Àr vÀldigt lÄgt.

För att förtydliga hur stor den blir i utfÀllt och hopfÀllt lÀge, har vi nedan listat de exakta mÄtten:

 • UtfĂ€lld: 105 x 50 x 96 cm
 • HopfĂ€lld: 105 x 40 x 70 cm

Freev EVB 510 test

StÀll

Med tanke pÄ att detta Àr en elscooter med sadel som pÄminner om en hopfÀllbar elcykel, Àr det absolut grundlÀggande att den gÄr att parkera stÄende genom ett inbyggt stÀll. Annars Àr du tvungen att antingen luta den mot en vÀgg eller försiktigt lÀgga den ned pÄ marken. DÀrför Àr det med en lÀttnadens suck vi kan meddela dig om att Freev EVB 510 har ett inbyggt stÀll pÄ vÀnstra sidan av bakhjulet. SÄledes kan du enkelt parkera din elscooter utan att vara orolig för att den ramlar pÄ marken.

Nackdelar med Freev EVB 510

Nu nĂ€r vi har gĂ„tt igenom alla fördelar med denna elscooter – och det var en hel del – Ă€r det dags att analysera nackdelarna med Freev EVB 510. FastĂ€n det finns mĂ„nga fler positiva saker Ă€n negativa, Ă€r det Ă€ndock viktigt att understryka de punkterna dĂ€r den Ă€r svagare. DĂ€rför har vi nedan listat de tvĂ„ pĂ„tagligaste nackdelarna vi kunde identifiera.

 • Ingen exakt batteriindikator
  PÄ displayen ser du en batteriindikator i fyra nivÄer utifrÄn hur mÄnga lampor som lyser; 1, 2, 3 & 4 lampor dÀr varje lampa visar hur mycket batteri du har kvar. SÄ lÄngt Àr allt bra, men det dÄliga Àr att du inte fÄr en procentuell siffra över exakt hur lÄng rÀckvidd du har kvar. IstÀllet fÄr du nöja dig med att t.ex. 4 lampor betyder att du har mellan 75-100% kvar. DÀrmed Àr det otydligt vilket i förlÀngningen gör det svÄr att planera resor med hög precision.
 • Endast styret kan fĂ€llas ihop
  NĂ„got som stör oss lite Ă€r att Ă„terförsĂ€ljare som NetOnNet skriver att Freev EVB 510 Ă€r en hopfĂ€llbar elscooter. Emellertid Ă€r detta en sanning med modifikation, för som vi skrev ovan sĂ„ Ă€r det endast framstyret som gĂ„r att fĂ€lla ned – inte ramen som sĂ„ mĂ„nga andra modeller. DĂ€rmed Ă€r den inte helt hopfĂ€llbar. DĂ€rför mĂ„ste du noggrant titta pĂ„ hur pass stor den Ă€r nĂ€r den Ă€r utfĂ€lld och hopfĂ€lld för att veta exakt.

Omdöme om Freev EVB 510

Nu nĂ€r vi har gĂ„tt igenom bĂ„de för- och nackdelar Ă€r det dags att ge ett slutgiltigt omdöme. NĂ€r vi testade Freev EVB 500 i fjol sĂ„ blev vi mĂ€kta imponerade över den övergripande kvaliteten – sĂ„ Ă€ven med denna modell. Dock hade vi förvĂ€ntat oss flera förbĂ€ttringar; t.ex. trodde vi att rĂ€ckvidden skulle vara lĂ€ngre, och laddningstiden kortare, men dĂ€r har det alltsĂ„ inte skett nĂ„gra uppgraderingar gentemot föregĂ„ngare. SĂ„lunda förvĂ€ntade vi oss mer, men med det sagt sĂ„ Ă€r det fortfarande en otroligt kvalitativ elscooter som helt klart Ă€r vĂ€rd att testa.

Baserat pÄ ovanstÄende faktorer ger vi Freev EVB 510 ett slutbetyg pÄ 4/5.

Freev EVB 510

3990
9

Design

8.5/10

Acceleration

9.0/10

RĂ€ckvidd

8.0/10

BekvÀmlighet

10.0/10

SĂ€kerhet

9.5/10

Pros

 • Höj- och sĂ€nkbar sadel
 • HopfĂ€llbar
 • LĂ€tt att bĂ€ra
 • Ljuslyktor bĂ„de fram och bak
 • Mjuka luftfyllda dĂ€cl

Cons

 • Kort rĂ€ckvidd

Specifikationer

Maxhastighet

25 km/h

Motoreffekt

350 W

Batterityp

Litiumjon

Batterikapacitet

36 V (6,6 Ah)

RĂ€ckvidd

25 km

Laddningstid

3-4 timmar

DĂ€mpning fram

DĂ€mpning bak

Vikt

15 kg

HopfÀllbar

Belysning fram

Belysning bak

Bromsar

Skivbromsar bak och fram

Hjul

12″ luftfyllda dĂ€ck

VĂ„ra kriterier

NÀr vi bedömer elfordon utgÄr vi frÄn ett antal specifika kriterier. Först och frÀmst tittar vi pÄ anatomin, d.v.s. ramen, hjulen, motorn samt batteriet. DÀrefter ser vi över prisbilden och vilken garanti som medföljer köpet. Slutligen lÀgger vi ihop samlade kundrecensioner vilket sammantaget skapar vÄrt slutbetyg. 

Regler för elfordon

Det Àr viktigt att du vet alla regler och lagar betrÀffande el-scootrar i Sverige. LÀs dÀrför lagstiftningen noggrant hÀr.

Att tÀnka pÄ

Alla elfordon transporteras frÄn fabriken till leverantören och slutligen hem till dig. Under denna transportstrÀcka sker det mÄnga tryckförÀndringar i luften som pÄverkar dÀck och skivbromsar. Exempelvis levereras mÄnga el-scootrar med dÀcken pumpade till hÀlften, för att undvika punktering, och du mÄste pumpa dÀcken sjÀlv till ett specifikt lufttryck (PSI).

DÀrför ska du alltid hos ÄterförsÀljaren lÀsa vad som behövs göras innan första anvÀndningen.

Relaterade produkter

Denver SEL-10510

Maxhastighet: 30 km/h
RĂ€ckvidd: 30 km
Motor: 350W
Det finns inga erbjudanden för tillfÀllet

i samarbete med PriceRunner

Impulse Electric Scooter 350W

Maxhastighet: 20 km/h
RĂ€ckvidd: 50 min
Motor: 350W

i samarbete med PriceRunner

Impulse Electric Scooter 250W

Maxhastighet: 20 km/h
RĂ€ckvidd: 60 km
Motor: 250W

i samarbete med PriceRunner

Rull Lowrider 250W

Maxhastighet: 18 km/h
Motor: 250W
Det finns inga erbjudanden för tillfÀllet

i samarbete med PriceRunner

BĂ€st fatscooter

Gardeney Fatbike

Maxhastighet: 45 km/h
RĂ€ckvidd: 30 km
Motor: 1500W

i samarbete med PriceRunner

Nitrox Fatbike

Maxhastighet: 45 km/h
RĂ€ckvidd: 20 km
Motor: 1500W

i samarbete med PriceRunner

Rull 200W Röd (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W

i samarbete med PriceRunner

Rull 200W Grön (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W

i samarbete med PriceRunner

Rull 200W Grön (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W

i samarbete med PriceRunner