Hopfällbar elcykel

Rawbike 4X

Rawbike 4X

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 60 km
Motor: 750W

i samarbete med PriceRunner

Rawbike 4

Rawbike 4

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 60 km
Motor: 750W

i samarbete med PriceRunner

Ecoglider RS4 Unisex

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 45 km
Motor: 250 W

i samarbete med PriceRunner

rawbike 3

Rawbike 3

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 50 km
Motor: 750 W

i samarbete med PriceRunner

Rawbike 2

Rawbike 2

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 45 km
Motor: 750 W

i samarbete med PriceRunner

Andersson E-Scooter 7000

Andersson E-Scooter 7000

Maxhastighet: 30 km/h
Räckvidd: 30 km
Motor: 350 W

i samarbete med PriceRunner

Andersson E-Scooter 5000

Andersson E-Scooter 5000

Maxhastighet: 30 km/h
Räckvidd: 25 km
Motor: 350 W

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Hopfällbar elcykel

En hopfällbar elcykel, även kallad medtagbar eller portabel, är designad och utformad för att vara så smidig och uppta så lite plats som möjligt. Dessutom är det perfekt för dig som vill ha ett smidigt elfordon att ta med till gymmet, jobbet eller kontoret. Således är det ett utmärkt alternativ till den klassiska elcykeln. Därtill underlättar den för dig som ofta åker buss eller tunnelbana, i.o.m. att du kan fälla ihop cykeln och ta med den på resan, istället för att parkera den i cykelstället. Därmed kommer den bli en ständig följeslagare som du har med dig överallt.

Dock är utbudet brett vilket gör det knepigt för många konsumenter att välja rätt. Därför har vi listat de bästa hopfällbara elcyklarna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide some innehåller allt du behöver veta för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Vad är en hopfällbar elcykel?

Denna typ av cykel definieras just av sin förmåga att fällas ihop för att på så vis ta mindre utrymme och bli lättare att bära. Exempel på en hopfällbar elcykel är den just nu populära Rawbike som vi har testat. Vidare tenderar denna cykel att väga mindre på grund av att den inte är lika stor som vanliga elcyklar. Därmed ska denna variant vara smidig, lätt och praktiskt; men även robust, slittålig och kvalitativ.

Vidare är en hopfällbar elcykel miljövänlig, billig i drift samt otroligt praktisk. Emellertid är den höga kostnaden ofta avskräckande, men du spenderar de facto mindre pengar på ett år med en elcykel än om du hade haft ett bensindrivet fordon. Därtill är det enkelt att ladda denna variant då du enkelt kan bära in antingen hela elcykeln eller bara batteriet, för att sedan ladda den genom eluttaget i lägenheten eller på jobbet. Dessvärre är nackdelen att det inte är lika bekvämt att cykla på en liten elcykel med låg sitthöjd. Därför har tillverkarna fokuserat på komfort och ergonomi – ett utmärkt exempel på detta är Ecoride Folder som trots sin ringa storlek är fantastiskt bekväm.

hopfällbar elcykel

Så väljer du en hopfällbar elcykel

Innan du köper en hopfällbar elcykel är det några saker du ska veta. För det första ska du tänka på vikten så du inte råkar köpa en för tung modell. För det andra så måste du ta räckvidden i beaktande, d.v.s. hur långt cykeln kan köra på en laddning. För det tredje är det otroligt viktigt att du köper från en återförsäljare som erbjuder en förmånlig garanti. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Pris

En hopfällbar elcykel kostar allt från 4000 – 30.000 kronor. På grund av att det är en så pass dyr investering är det väldigt viktigt att du inte gör ett impulsköp. Istället ska du noggrant göra efterforskningar för att ta reda på både för- och nackdelar om elcykeln som fångat ditt intresse. Trots att vi har förståelse för om du vill köpa den billigaste cykeln du kan hitta, är detta inget vi rekommenderar då kvaliteten kommer vara kraftigt undermålig. Dessutom blir räckvidden kortare i takt med att kostnaden blir lägre. Därför ska du försöka hitta en gyllene mellanväg mellan pris, räckvidd och kvalitet.

Garanti

Mot bakgrund av att en hopfällbar elcykel är så pass dyr, så är det ännu viktigare att välja en återförsäljare som erbjuder en förmånlig garanti. Många återförsäljare erbjuder bara 6 månaders garanti, vilket vi anser är på tok för lite för en så här dyr produkt. Därför är det vår okuvliga rekommendation att aldrig köpa en elcykel där du får en garanti kortare än 12 månader. Annars riskerar du att cykeln går sönder och då står du handfallen utan möjlighet till ekonomisk ersättning. Se därför till att du åtminstone får 18 månaders garanti – något vi tycker borde vara självklart för en produkt i denna prisklass.

Vikt

En av de absolut viktigaste faktorerna i ditt val av hopfällbar elcykel är vikten. Ju tyngre cykeln är, desto svårare är det att lyfta och bära cykeln. Dessutom kommer accelerationen vara långsammare då motorn behöver få fart på mer vikt. Av den orsaken är det ytterst viktigt att du går in i en fysisk butik och provbär cykeln för att se om den väger för mycket eller inte. Alternativt kan du läsa produktbeskrivningen för att ta reda på vikten därifrån, de flesta modellerna väger mellan 15 – 25 kg. Sålunda ska du fundera över hur tung cykeln ska vara för att du inte ska tycka att den är för otymplig att konka runt på.

Räckvidd

Räckvidden är en av de faktorerna som du måste tänka på lite extra. Orsaken är att behoven skiljer sig från person till person. Låt oss säga att en person har 20 km till jobbet eller skolan, då behöver vederbörande en hopfällbar elcykel vars räckvidd är det dubbla. Annars kommer du inte komma hem igen utan att behöva ladda batteriet. Därför ska du ställa dig själv följande frågor för att komma fram till hur lång räckvidd du behöver:

 • Hur långt reser du i regel per dag?
 • Hur kuperad är terrängen? (ju fler backar desto mer batteri krävs)

Baserat på svaren på ovanstående frågor kan du resonera dig fram till hur lång räckvidd du behöver. Till exempel köpte jag själv en elcykel med en räckvidd på 50 km då jag har 20 km till jobbet. Observera även att räckvidden baseras på hur pass bra batteriet är, och batteriet är bland det som kostar mest pengar. Således kan du spara pengar genom att välja en variant med tillräckligt mycket räckvidd för att tillfredsställa dina behov, istället för att köpa värstingmodellen som kan åka längre än vad du behöver.

Fördelar med en hopfällbar elcykel

Det finns mängder av fördelar med en hopfällbar elcykel. För det första är de praktiska i.o.m. att de dels tar lite utrymme, dels är lätta att bära, dels smidiga att stuva in i trånga utrymmen. För det andra kör elmotorn jobbet vilket innebär att du slipper komma fram till jobbet eller skolan helt genomsvettig. För det tredje så är det ett miljövänligt alternativ med låg driftkostnad över tid. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna med detta utmärkta elfordon. Dock finns det även nackdelar som vi kommer gå igenom längre ned i denna guide.

 • Praktisk
  Den mest påtagliga fördelen med en hopfällbar elcykel är att den är praktisk. Detta är själva huvudsyftet, nämligen att en hopfälld cykel blir mindre och således lättare att bära. Därför är de konstruerade för att väga mindre än traditionella elcyklar. Dessutom blir det lättare att förvara den i trånga utrymmen som t.ex. förråd eller garage. Vidare är det enkelt att medtaga den i bilen eller i husbilen utan att den tar för mycket plats. Och om du åker kollektivtrafik regelbundet så behöver du inte längre parkera cykeln i cykelstället intill busskuren eller tunnelbanestationen, utan du kan helt enkelt ta med den på resan. Därmed kan du i princip bära med den överallt vilket gör den till en pålitlig följeslagare i din vardag.
 • Körkänslan
  Det råder ingen tvekan om att det är en stor glädje att glida fram på en elcykel och känna vinden susa förbi och känslan av total frihet infinner sig. Men något som är ännu skönare är att cykla med en hopfällbar elcykel. Orsaken är själva processen, d.v.s. att cykeln går från att vara hopvikt till utfälld på några sekunder, för att sedan startas och användas. Detta bidrar faktiskt till körkänslan då allting känns ännu smidigare. Ponera till exempel att du cyklar till bussen på morgonen, fäller ihop cykeln och går ombord på bussen, för att när resan är klar fälla ut cykeln igen och glida iväg på nolltid. Därmed är det både körkänslan och känslan i sig som har en positiv inverkan.
 • Regelbunden transport
  Om du i dagsläget transporterar cyklar regelbundet så vet du hur mycket plats det tar. Oavsett om du transporterar dem i en större personbil eller husbil så är instuvningen alltid förenad med huvudbry. Men genom att välja en hopfällbar elcykel blir denna process betydligt lättare. Så om du ofta åker fram och tillbaka till ett landställe eller liknande, och har för vana att ta med cyklar, så ska du framgent satsa på fällbara cyklar som tar mindre plats i bilen.
 • Slipp bli svettig och trött
  Har du nån gång i motvind cyklat till jobbet eller skolan på morgonen, så vet du hur irriterande det är att anlända svettig. Inte nog med att du luktar ofräscht, men att kläder och hår ska bli blött är inte roligt. Därför är det så bra med en hopfällbar elcykel då du slipper bli svettig. Istället för att ta i från topp till tå i uppförsbackar så kan du helt enkelt låta elen göra jobbet. Sålunda säkerställer du att du alltid kommer fram till din destination hel och ren, med full energi att anta dagens uppgifter.
 • Miljövänligt
  En otroligt viktig fördel är att du genom att använda en hopfällbar elcykel bidrar till en positiv miljöpåverkan. Istället för att köpa ett bensindrivet elfordon som gör att koldioxidutsläppen ökar i rask takt, kan du vara solidarisk med din omvärld och kommande generationer, och istället välja en eldriven cykel. Dessutom känns det bättre ur ett moraliskt hänseende.
 • Låg driftkostnad
  Fastän initialkostnaden för en hopfällbar elcykel är hög, inte sällan i nivå med en elmoped, kommer du tjäna in dessa pengar över tid. Anledningen till detta är att kostnaden per mil blir så pass låg i jämförelse med ett bensindrivet fordon, att du går plus minus noll på bara några månader beroende på dina körvanor. Till exempel kostar det endast 1 krona för att ladda ett elcykelbatteri som har en räckvidd på 40 km. Som en konsekvens av detta slipper du även tanka och spendera dyra pengar på bensin.

Nackdelar med en hopfällbar elcykel

Trots att fördelarna är betydligt fler än nackdelarna, finns det likväl en del negativa aspekter med en hopfällbar elcykel som vi vill lyfta upp. Och fastän många köpguider ignorerar att ta upp detta, anser vi det vara grundläggande att känna till de dåliga sidorna för att på så vis ta ett så genomtänkt val som möjligt. Kort sagt bör du väga fördelarna mot nackdelarna för att komma fram till vilken sida som väger tyngst utifrån dina behov. Därför har vi nedan listat alla dåliga saker vi kunde identifiera med denna variant.

 • Tunga att bära
  Det kan tyckas märkligt att vi under fördelarna ovan nämner att de är så praktiska att bära, och här antyder att de är tunga. Men faktum är att medan de flesta modellerna är lätta och nätta, finns det billigare varianter som är otroligt tunga och otympliga. Orsaken är att materialet med vilket de är tillverkade är billigare och därmed tyngre. Därför är det extremt viktigt att du i första hand försöker hitta de bästa hopfällbara elcyklarna vars ram är tillverkad med det bästa materialet.
 • Dyr initialkostnad
  Ett ofrånkomligt faktum är att en hopfällbar elcykel är dyr att köpa initialt, d.v.s. initialkostnaden är väldigt dyr. Anledningen till detta är för att både tillverkarna och återförsäljarna vet att alla elcyklister tjänar in pengarna på lång sikt, varför de försöker tjäna så mycket pengar vid köptillfället. Således är detta ingen nackdel per se, utan snarare något du ska vara extra uppmärksam på.

Jämför hopfällbara elcyklar

För att enkelt jämföra hopfällbara elcyklar har vi nedan presenterat en tabell med alla de viktigaste egenskaperna. Genom att jämföra hastighet, kostnad och miljöpåverkan får du en större kunskap och baserar därför ditt köp på vad du faktiskt behöver. För den elcykeln som är bäst för dig är inte nödvändigtvis bäst för någon annan. Därför ska du noga jämföra de egenskaper som du har störst nytta av. Exempelvis ska du värdera räckvidden högt om du har en lång väg till jobbet, eller behöver cykla långa sträckor utan att behöva ladda batteriet. Å andra sidan, om du ofta cyklar i lätt terräng ska du notera vilken typ av dämpning samt däck elcykeln i fråga har.

RankingBildModellMaxhastighetMotoreffektRäckviddViktHopfällbarMer info
1Rawbike 4X25 km/h750W60 km

Läs mer
2Rawbike 425 km/h750W60 km

Läs mer
3Ecoglider RS4 Unisex25 km/h250 W45 km27 kg

Läs mer

hopfällbar elcykel test l

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är en hopfällbar elcykel perfekt för dig som inte vill begränsas av storleken på ditt elfordon. Istället vill du ha möjligheten att ta med den överallt för att öka den positiva miljöpåverkan samt spara pengar på bensin. Dessutom är det enklare att ladda denna variant än andra elfordon, just på grund av litenheten. Dock är som sagt priset en nackdel som du måste begrunda och ställa i relation till hur mycket du spenderar på din bil eller moped idag. Slutligen har vi nedan sammanställt en sammanfattning över de viktigaste punkterna i den här guiden:

 • De kostar inte längre skjortan – tvärtom är det nu billigare än någonsin.
 • Utmärkta för dig som har lite utrymme och enkelt vill kunna stuva in en cykel.
 • Tack vare elmotorn slipper du bli svettig och trött när du cyklar till jobbet eller skolan.
 • Låg driftkostnad över tid
 • Minska negativ miljöpåverkan genom att använda elcyklar, elmopeder eller elscootrar.
 • Jämför elcyklarna genom att analysera tabellen ovan för att se vad som är viktigast för dig.
 • Den bästa hopfällbara elcykeln 2024 är Rawbike.

Glöm heller inte nackdelarna som vi nämnde ovan:

 • Somliga modeller (oftast budgetvarianterna) är tunga och otympliga att bära.
 • Dyr initialkostnad.