Elcyklar

Rawbike 4X

Rawbike 4X

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 60 km
Motor: 750W

i samarbete med PriceRunner

Rawbike 4

Rawbike 4

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 60 km
Motor: 750W

i samarbete med PriceRunner

Evolt Bike test

Evolt Bike

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 70 km
Motor: 250 W

i samarbete med PriceRunner

Bäst-i-test
OBG Rides Cargo

OBG Rides Cargobike 250W

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 40 km
Motor: 250 W

i samarbete med PriceRunner

Ecoglider RS4 Unisex

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 45 km
Motor: 250 W
Det finns inga erbjudanden för tillfället

i samarbete med PriceRunner

Monark Karin 2020 test

Monark Karin 2020

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 40-80 km
Motor: 250 W

i samarbete med PriceRunner

norco sight vlt a1

Norco Sight VLT A1

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 75 km
Motor: 250 W

i samarbete med PriceRunner

centurion challenger e-cargo

Centurion Challenger E Cargo

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 60 km
Motor: 250 W

i samarbete med PriceRunner

Bergamont E-Cargoville

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 50 km
Motor: 250W

i samarbete med PriceRunner

Crescent Cargo Max

Crescent Cargo Max

Maxhastighet: 25 km/h
Räckvidd: 70 km
Motor: 250 W

i samarbete med PriceRunner

Elcyklar bäst-i-test 2025

Elcyklar blev väldigt populär för över fem år sedan, dels på grund av bekvämligheten, dels på grund av dess positiva miljöpåverkan. Däremot blev intresset försvagat kort därefter då priset var alldeles för högt – något som ofta sker med nya produktkategorier. Tack vara den ökade konkurrensen under de senaste åren har priserna gått ner, vilket fått följden att fler människor kan köpa en elcykel trots låg budget. Därför har vi bestämt oss för att testa de bästa elcyklarna under 2025 för att i slutändan nå fram till en bäst-i-test-lista baserat på ett antal kriterier. Oavsett om du är på jakt efter den mest prisvärda elcykeln eller den bästa elcykeln, kommer du hitta alternativ för dig.

Numera kostar en elcykel allt från 4000 kr – 70,000 kr, så det finns med andra ord mängder av olika elcyklar. Först och främst finns den klassiska varianten med en statisk ram som inte går att vika ihop. Vidare finns den populära hybridcykeln som ett utmärkt alternativ och den perfekta mellanvägen mellan en vanlig cykel och elcykel.

Ytterligare en variant är lådelcykeln som passar dig med barn eller som behöver frakta större ting. Sist men inte minst kan du välja den hopfällbara elcykeln som är för dig som vill ha en smidig portabel cykel som du enkelt kan förvara under skrivbordet på jobbet, i bakluckan på bilen eller i skåpet på gymmet. Därmed har du alltså flera valmöjligheter, men vi har valt att endast välja ut de bästa elcyklarna från varje kategori, således har vi färre cyklar i vår lista och har fokuserat på kvalitet istället.

Slutligen vill vi poängtera att vår lista uppdateras varje vecka med nya elcyklar på grund av den explosionsartade utvecklingen under det senaste året. Utöver elcyklar har vi även recenserat och testat elmopeder och elscootrar, så vill du läsa om flera eldrivna fordon är du mer än välkommen att göra detta.

Om testerna

Våra elcykel-tester är baserade på våra egna rigida tester varpå vi utsett testvinnare inom varje kategori. Utöver de recensioner vi själv skrivit har vi baserat våra betyg på samlade kundrecensioner på nätet. Således har vi en sund blandning mellan egna erfarenheter och andra konsumenters åsikter. Flera av elcyklarna har vi testat under en lång tidsperiod, ibland under en hel vinter eller sommar-period, och därför är våra recensioner gedigna och baserade på ordentlig användning. Fördelen är att vi inte bara har en massa fördelar att höja upp till skyarna, utan även negativa delar som t.ex. att en viss cykel inte fungerar bra i minusgrader.

Vidare är testerna som sagt grundade på några specifika kriterier som sammantaget bildar slutbetyget. Nedan har vi listat dessa kriterier samt vad de innebär:

1. Motor

Ramen är central i en vanlig cykel, men när det handlar om elcyklar är det snarare motorn som är det primära. För om inte motorn är byggd av ett kvalitativ material i kombination med en hög motorkraft, blir det svårt att ta sig upp i branta backar. Dessutom utgör motorn tillsammans med batteriet hela mekaniken för att assistera dig när du stöter på motstånd i form av motvind eller lätt terräng. Därjämte bestämmer motorns kraft om den får klassas som en elcykel enligt EU-direktivet. Exempel på tillverkare av elcykelmotorer är Bosch, Shimano, Specialized, Crescent, Monakt samt Bafang.

Vidare är det av yttersta vikt att veta skillnaden på varför motorn är placerad på olika ställen på elcykeln. Många elcyklar är framhjulsdrivna som betyder att de är bättre i kuperad terräng och i regel är billigare. Därtill passar framhjulsdrivna cyklar bättre för dig som vill ha ett större utrymme för benen. Dock är nackdelen att inbromsningen blir långsammare på grund av farten du uppnår, så du måste därför välja en cykel med kvalitativa bromsar som t.ex. skivbromsar från Shimano.

Motsatsen till framhjulsdrivet är de så kallade mitthjulsmonterade motorerna. Precis som det låter är de monterade i mitten av cykel, oftast på den undre ramen, och är estetiskt tilltalande då symmetrin blir iögonfallande. Ytterligare en fördel är att om du ska byta däck så slipper du ta bort batteriet och sätta tillbaka det igen, vilket du tyvärr måste göra med framhjulsdrivna elcyklar.

Sist men inte minst kan du välja en motor som är monterad längst bak på elcykeln. Detta är perfekt för tuff terräng, t.ex. cykling i skogen, och den är lätt att ta bort och förvara inomhus. Dessutom är det billigt att själv köpa ett kit som du kan montera på en vanlig cykel för att förvandla den till en encykel.

2. Batteri

Batteriet är hjärtat av elcykeln och ska vara det kriterie – efter motorn – som är det viktigaste i valet av elcykel. Först och främst bestämmer batteriet hur lång räckvidd cykeln har, d.v.s. hur långt du kan cykla med ett fulladdat batteri. Bland det värsta som kan ske är att du mitt på en landsväg får slut på batteriet, så det är extremt viktigt att du inte köper en elcykel där tillverkarna har köpt in ett billigt batteri från Kina eller Taiwan. Därför har vi i våra tester uteslutit de cyklar som har en undermålig kvalitet på batteriet, eller där räckvidden är lägre än 30 km.

Tyvärr är de flesta elcyklar idag gjorda med ett s.k. Litiumjon-batteri, vilket dessvärre inte tål extrem kyla och förlorar effekt ju mer du laddar det. Därmed förminskas batteriets kraft efter varje laddning. Följden blir att de flesta batterier endast klarar runt 1000 laddningar innan du måste köpa ett extrabatteri. Möjligen tycker du att 1000 laddningar är en evighet, men du kommer snabbt märka att det adderar ett orosmoment. Dessvärre går det inte att göra någonting åt detta idag förutom att vänta på mer innovation från företagen som tillverkar batterier till elcyklar. Dock rekommenderar vi att välja det batteri med högst kapacitet (Ah) och gärna spendera extra pengar på ett extrabatteri.

Vidare är alla batterier på elcyklar avtagbara och kan därför tas med inomhus för laddning vilket är väldigt smidigt. Därjämte måste du ta med dig ditt batteri om du parkerar cykeln i stan där det finns en stöldrisk.

3. Laddningstid

Tack vare att du har möjligheten att ta av batteriet från din elcykel, kan du med enkelhet ta med dig batteriet hem eller till kontoret. Väl där laddar du batteriet genom att koppla in det i närmsta eluttaget. På så vis är det väldigt smidigt att ladda batteriet och i skrivande stund är de flesta batteriet fulladdade efter bara 5 timmar. Emellertid ska du inte ladda ur batteriet helt då det ofta leder till mer slitage, istället ska du ladda batteriet när det är cirka 10% kvar.

Betänk dock att alla batterier beter sig olika och ska därför skötas därefter. Så fråga återförsäljaren om detaljer innan du lägger din beställning så du inte förstör ditt batteri under de första månaderna. Slutligen vill vi poängtera att många batterier är extra känsliga för kyla.

4. Assistans

Assistansnivån är den grad av krafttillskott du får när elcykeln har sin motor aktiverad. Ofta har elcyklar flera olika assistans-lägen för växlande terräng som passar olika bra när du kör i stadsmiljö eller i skogen. Tekniken bakom detta fungerar som så att rotationssensorer känner av hur många varv du trampar i förhållande till det fysiska motståndet. Därefter aktiveras motorn som gör att du får en jämn och fin hastighet i t.ex. en brant uppförsbacke.

Fördelen med en kvalitativ elcykel är att det inte blir ryckigt och obekvämt – tvärtom märker du knappt något skillnad när läget skiftas från manuell trampning till assistansen. Ju mer du använder assistansen desto mindre räckvidd får du, så se till att disponera sträckan du planerar att cykla så inte batteriet tar slut.

5. Växelsystem

Många tror att växlar inte är en faktor när det kommer till elcyklar på grund av att man får hjälp i uppförsbackar, men det är inte riktigt sant. Orsaken till varför antalet växlar är viktigt är för att du måste spara på batteriet under en lång sträcka. Ponera att du pendlar till jobbet och har använt assistansen i varje uppförsbacke vilket får resultatet att batteriet måste laddas redan efter halva sträckan, då måste du kunna växla ner i nästa branta sluttning så du kommer fram till arbetet. Därför är de flesta elcyklar utrustade med minst 7 växlar. Vet du på förhand inte hur många växlar du ska välja på din elcykel rekommenderar vi att välja det du är van vid från barndomen.

Vidare finns det två olika växelsystem: invändiga eller utvändiga. Skillnaden är att det utvändiga växelsystemet används på dyra elcyklar som måste ha ett perfekt flyt mellan växlingen utan det minsta hack, medans det invändiga passar dig som pendlar till jobbet eller kör i vanlig stadsmiljö. Fördelen med det förstnämnda är att du aldrig behöver underhålla kedjan på grund av den enorma kvaliteten.

6. Bromsar

Ytterligare en faktor som vi använder för att bedöma hur bra en elcykel är, är bromsarna. Dessutom är det den viktigaste faktorn ur en säkerhetssynpunkt. När du cyklar i stadsmiljö och snabbt behöver bromsa in för att undvika en bil eller cyklist, kan det vara skillnad mellan liv och död beroende på responsnivån hon bromsarna. Därmed är det extremt viktigt att bromsarna – både fram och bak – reagerar omedelbart. Till en början är de flesta elcyklarna försedda med en hederlig fotbroms. Nyttan med fotbromsen är att den aldrig går sönder samt att du har total kontroll då du använder din egen vikt för att sköta inbromsningen.

Vidare finns det andra typer av bromsar, som t.ex. handbromsen, som är fäst på styret och manövreras med hjälp av händerna. Fördelen är att handbromsen ofta är kopplad till hydrauliska skivbromsar som stannar dig oavsett vilken hastighet du har. Däremot är nackdelen att skivbromsar ofta får slitskador och måste underhållas. Vidare finns det två typer av handbromsar varav den första är den redan nämnda skivbromsen. Därtill finns v-bromsen som är det mest frekvent förekommande och är två gummibelägg som efter inbromsning trycks ihop på vardera sida av däcken.

Tyvärr är inbromsningstiden med v-bromsar långsammare än skivbromsar. Tänk därför först på hur du kommer använda din elcykel innan du bestämmer dig för vilken typ av broms som passar dig bäst.

Det finns flera olika slags bromssystem som används på elcyklar. Man brukar skilja på fotbroms och handbroms. Det är långt ifrån alla elcyklar som är utrustade med just fotbroms eftersom det beror på hur konstruktionen ser ut, fotbroms fungerar endast som navbroms. Fördelen med att ha en fotbroms är att den har väldigt lågt servicebehov. Nackdelen gentemot handbromsen är att det finns vissa pedallägen där det är svårare att bromsa, och dessutom väger fotbromsen en del.

7. Design

Först och främst ska du bedöma en elcykel utifrån övergripande kvalitet, men det går inte att bortse från att estetiken är det första intrycket vi får. Således är den estetiska utformningen, ramens kurvor, sitthöjden, ramhöjden, gafflarnas längd o.s.v. otroligt viktigt. Dock får du inte välja design före bekvämlighet. Ofta är en snyggt utformad cykel designad på bekostnad av komforten. Därför ska du alltid provcykla elcykeln vilket du alltid kan göra efter du beställt hem den, i.o.m. att du alltid kan skicka tillbaka cykeln vid missnöje. Därtill ska cykeln inte vara tung bara för den är snygg, så låt dig inte luras av utseendet utan se till att dubbelkolla vikten på cykeln och de samlade kundrecensionerna.

Certifieringar för elcyklar

Enligt konsumentupplysningens regler finns det två certifieringar av elcyklar. Den första innebär att elcykeln inte får ha en maxhastighet över 25 km/h samt inte ha en motoreffekt som överstiger 250 W. Se alltid till att elcykeln du vill köpa är certifierad och därmed laglig att framföra på allmänna vägar. Överstiger hastigheten 25 km/h räknas det vara en elmoped klass 1. Anledningen till varför elcyklar har olika certifikat är för att säkerställa att företagen inte producerar cyklar med batterier som kan brinna upp och därför vara en säkerhetsfara för konsumenten.

Ska jag stöldförsäkra min elcykel?

Då elcyklar är ett dyrt elfordon och definitivt är ett motiv för tjuven, ska du alltid se till att köpa till en försäkring. Har du redan en hemförsäkring behöver du inte oroa dig då stöldskydd ingår, men har du ingen befintlig försäkring ska du absolut lägga till en vid köptillfället.

Vilka tillbehör kan jag köpa till?

De flesta ägare av elcyklar älskar att köpa tillbehör för att förbättra cykeln, och de vanligaste är en display, hjälm, ringklocka, pedaler, belysning och ett kraftfullt lås. Ytterligare tillbehör är cykelpump, cykelkorg och barnstolar.

Skillnad på elcykel och elmoped

En vanligt förekommande fråga som vi får är vad skillnaden är mellan elcykel och elmoped. Inledningsvis är elcykeln betydligt mer miljövänligare än elmopeden. Därjämte är elcykeln med hälsosam då du alltid måste trampa även om du har assistansen aktiveras. Elmopeden är å andra sidan alltid beroende av ett laddat batteri, medans elcykeln har pedalerna som du kan använda om motorn givit upp. Dessutom behöver du inte ha en trafikförsäkring för din elcykel, något du måste ha om du äger en elmoped klass 1 eller klass 2.

Vidare får inte elcykelns maxhastighet överstiga 25 km/h, och motorkraften får inte vara över 250 W. Utöver dessa olikheter har vi listat samtliga skillnader i en tabell nedan:

ElcykelElmoped klass 1Elmoped klass 2
Maxhastighet25 km/h25 km/h45 km/h
Motoreffekt250 W250-1000 W1000-4000 W
ElassistansJaNejNej
Krav på körkortNejJaJa
ÅldersgränsNej15 år15 år
RegistreringsskyltNejNejJa
TrafikförsäkringNejJaJa
Krav på hjälmNejJaJa
Cykla på cykelbanaJaJaNej

Smarta elcyklar

Precis som vi numera säger smart-tv och smart-telefon finns det också smarta elcyklar. Det innebär att du kopplar ihop din elcykel med en app som informerar dig om hur mycket miljösparande du bidragit med. Därtill ser du genom en GPS-tracker var din elcykel befinner sig om du har glömt bort eller fått den bestulen. Därjämte kan du låsa din cykel via appen och få reda på om elcykel är i behov av service. Flera funktioner kommer läggas till med årens lopp, men redan idag har har Crescent lanserat en smart elcykel som heter Crescent Elda 2020, och som vi testat och recenserat. Följande funktioner kan du få reda på om du har en smart elcykel:

elcykel bäst i test

Allt om elcyklar

Hopfällbara elcyklar

Som sagt finns det olika varianter av cyklar varav en är hopfällbara elcyklar. Fördelen med att du kan fälla ihop din elcykel är att du kan förvara den under skrivbordet på jobbet, i bakluckan på bilen eller i ett skåp på gymmet. Exempel på hopfällbara elcyklar är Rawbike, som viks ihop och blir hälften så liten. Däremot finns det idag många mindre hopfällbara elcyklar som passar utmärkt för dig som vill ta med cykeln på tunnelbanan eller bussen.

Således är inte elcykeln ett osmidigt elfordon som många anser att elmopeden är, och är därför ytterligare ett argument till varför du ska köpa en elcykel. För att förenkla valet av elcyklar som går att vika ihop har vi listat samtliga av dessa varianter i tabellen nedan.

RankingBildModellMaxhastighetMotoreffektRäckviddViktHopfällbarMer info
1Rawbike 4X25 km/h750W60 km

Läs mer
2Rawbike 425 km/h750W60 km

Läs mer
3Ecoglider RS4 Unisex25 km/h250 W45 km27 kg

Läs mer

Bästa elcykeln 2025

När vi utsett den bästa elcykeln 2025 har vi alltså utgått från alla de kriterier vi redan nämnt. Förutom detta har vi tagit priset i beaktande. Därtill har vi analyserat de kundrecensioner som varje elcykel har fått från olika tidningar som IDG och Aftonbladet. Således har testvinnarna nedan en god balans mellan kvalitet, bekvämlighet, funktion samt prisbild.

Givetvis är inte den bästa elcykeln ett objektivt faktum, snarare ska du köpa en elcykel utifrån dina individuella cykelvanor. Till exempel, om du bara cyklar några kilometer om dagen på asfalt med få uppförsbackar, då behövs knappast den snabbaste elcykeln, nämligen Specialized Turbo Vado SL. Istället ska du i så fall titta på Crescent Elina och Crescent Elba 2020. Därför ska du på förhand tänka ut vad som är den bästa elcykeln för dig. Behöver du en lång räckvidd och en stark motor så är det kriterierna du ska hålla ett extra öga på, medans för en annan är det andra specifikationer som tar överhand.

Oavsett subjektiv bedömning har vi nedan listat de bästa elcyklarna 2025 utifrån vår bedömningsgrund:

RankingBildModellMaxhastighetDämpning (fram)Dämpning (bak)HopfällbarMer infoKöplänk
1Rawbike 4X25 km/h

Läs merKöp nu
2Rawbike 425 km/h

Läs merKöp nu
3Evolt Bike25 km/h

Läs merKöp nu
4OBG Rides Cargobike 250W25 km/h

Läs merKöp nu
5Ecoglider RS4 Unisex25 km/h

Läs merKöp nu

Billigaste elcykeln 2025

Om du istället är på jakt efter den billigaste elcykeln är det andra kriterier du ska ta hänsyn till. Först och främst behöver inte motorkraften vara den högsta, eller räckvidden längst. Snarare ska du titta på kvaliteten i ramen så elcykeln i alla fall håller några år. Därefter måste du tänka på säkerheten, speciellt bromsarna, så du inte köper en billig elcykel till ett barn som sen kör och ramlar på grund av bristfälliga bromsar.

Således, för att hitta den billigaste elcykeln 2025 ska du inte endast titta på priset. Tvärtom ska du leta efter billiga men kvalitativa delar av cykeln, som t.ex. ramen, motorn och batteriet. Dessutom vill vi poängtera att alltid läsa recensioner från olika källor för att bilda dig en helhetsbild av elcykeln. För att göra det enklare för dig att hitta en budget-elcykel har vi nedan listat de billigaste elcyklarna 2020.

RankingBildModellMaxhastighetMotoreffektRäckviddBromsarPrisMer info
1Andersson E-Scooter 500030 km/h350 W25 kmSkivbromsarLäs mer
2Andersson E-Scooter 700030 km/h350 W30 kmSkivbromsarLäs mer
3Rawbike 225 km/h750 W45 kmElektrisk + mekanisk23 900Läs mer

Mest prisvärda elcykeln

Mellanlägen mellan den bästa och billigaste cykeln är den mest prisvärda encykeln. Därför har vi nedan listat den elcykeln där du får mest kvalitet för pengarna. Trots att en viss modell är billig så betyder inte det nödvändigtvis att den är prisvärd, för det förutsätter nämligen att livslängden på cykeln överstiger ett par år. Orsaken är att du inte vill ha en cykel som går sönder efter några månader bara för du vill ha ett budgetalternativ. Grundat på detta anser vi att den mest prisvärda elcykeln är Crescent Elba 2020.

bäst elcykel

Slutsats

Avslutningsvis hoppas vi att du genom denna kompletta guide till elcyklar har lärt dig välja en elcykel utifrån dina behov. Dessutom har vi förenklat ditt val så du slipper göra research om varje elcykel på marknaden. Slutligen vill vi – utöver allt vi redan skrivit – sammanställa de viktigaste punkterna i en sammanfattning nedan. Vid frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss.

  • Numera är elcykeln billigare än för tio år sedan och är därför mer lättillgänglig.
  • De viktigaste faktorerna när du ska välja en elcykel är motorn, batteriet, designen, funktionaliteten och bekvämligheten.
  • Köp till en stöldförsäkring så du får tillbaka pengarna vid brott.
  • Skillnaden mellan elcykel och elmoped är många, t.ex. maxhastighet och krav på körkort.
  • Genom smarta elcyklar kontrollerar du allt genom en app i din mobiltelefon.
  • Elcykeln bidrar till positiv miljöpåverkan.
  • För att förenkla ditt val har vi listat den bästa, billigaste och mest prisvärda elcykeln.

bästa elcyklarna