Begagnade elbilar

It seems we can't find what you're looking for.
Innehåll [ visa ]

Begagnade elbilar

Att köra elbil istället för en bensindriven bil har mängder av fördelar. Dessvärre är det många bilförare som känner att de fortfarande är på tok för dyra. Inte sällan kostar de minst 50 000 kronor mer än en vanlig bensindriven bil, vilket gör att de flesta avstår. Men genom att leta efter begagnade elbilar istället för nya har du möjligheten att hitta avsevärt billigare elbilar. På så vis blir tröskeln till att gå över till el ännu lägre.

Begagnade elbilar är inte lika slitna som begagnade bensindrivna bilar eftersom det blir mindre slitage på de inre komponenterna. Därmed är det inte en förlustaffär på samma sätt. Denna faktor har gjort att alltfler väljer att köpa en begagnad elbil istället för att köpa en splitter ny. Men vad ska du tänka på innan ditt köp? Och vilka nackdelar finns det? Det, och mycket mer, kommer vi gå igenom i nedanstående guide.

begagnade elbilar

Köp en begagnad elbil – detta ska du tänka på

Innan du köper en begagnad elbil finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första måste du kontrollera batteriets hälsa för att säkerställa att det inte är helt utslitet. För det andra måste du fråga om tidigare underhåll som krävts. För det tredje måste du dubbelkolla räckvidden så du inte blir lurad. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska ha koll på.

1. Batteriets kapacitet

När du köper en begagnad elbil så ska du absolut inte förvänta dig att batterikapaciteten är 100%. Det är nämligen så att kapaciteten minskas över tid. Orsaken är att batteriet blir väldigt varmt under varje uppladdning, vilket gör att det sakteliga försämras. Ju äldre elbilen är, desto sämre batteri. Köper du från en privatperson ska du inte lita på vad de säger, för det finns många exempel där folk blivit lurade. Därför ska du besöka en bilåterförsäljare med bilen och analysera den där. Annars riskerar du att köpa en modell vars räckvidd är kraftigt förkortad.

2. Ta reda på om om batteriet har ersatts

En annan faktor du inte får glömma gällande begagnade bilar är att ägaren inte sällan ersätter batteriet med ett nytt. Anledningen till detta är för att det finns flera dokumenterade fall där batteriet dött fullständigt. Detta sker när ett oväntat fel uppstår och skiljer sig från en degradering av batteriets kapacitet. När det väl händer så är det enda alternativet att köpa ett helt nytt batteri. Dock brukar många bilägare inte känna till detta – i synnerhet om elbilen haft flera tidigare ägare.

Varför vi nämner detta är för att det finns en överhängande risk att batteriet går sönder igen. Därför är det smart att undvika köpa en begagnad elbil som har ett helt nytt batteri eftersom det kan vara något annat fel som gör att det gick sönder.

begagnade elbilar till salu

3. Var på det klara med hur lång räckvidd du behöver

Vet du på förhand hur mycket räckvidd du behöver så ska du välja en begagnad elbil utifrån detta. Somliga modeller, som t.ex. Tesla Model S, har en enorm räckvidd från början, men minskas över tid. Fastän räckvidden minskats med 50% så räcker det gott och väl för många. Felet som många gör är att inte utgå med vad de faktiskt behöver, utan vill hellre ha det bästa tänkbara. Men då kommer kostnaden snabbt att skjuta i taket. Därför ska du istället börja med att vara på det klara med hur lång räckvidd du behöver, och köpa en elbil baserat på detta.

Låt oss säga att du i genomsnitt kör cirka 200 km per vecka och därefter laddar elbilen – då är det dumdristigt att köpa en begagnad modell vars räckvidd är över 400 km. Det är fullständigt onödigt och endast ett slöseri med pengar. Så glöm alltså inte att börja med att utgå från dina behov.

Fördelar med begagnade elbilar

Det finns flera fördelar med att köpa begagnade elbilar istället för nya. Först och främst saknar elbilar flera komponenter som icke-eldrivna bilar har. Således är det färre delar som utsätts för slitage vilket är den primära orsaken till varför en bil går sönder på olika sätt. Därtill är det betydligt billigare med en begagnad modell. Nedan har vi utvecklat alla fördelar som finns, men glöm inte att även läsa nackdelarna längre ner så du har full koll på vad det är du köper.

 • Färre komponenter som utsätts för slitage
 • Billigare kostnad
 • Batteriet har en garanti

Färre komponenter som utsätts för slitage

Den primära fördelen med begagnade elbilar är att de har betydligt färre komponenter som utsätts för slitage. Förr i tiden, när konsumenter köpte begagnade bensindrivna bilar så var de tvungna att kontrollera kamrem, bensinpump, växellåda och vevaxel. Men eftersom dessa komponenter inte ens finns i elbilar så behöver du inte bry dig om detta. På så vis slipper du att ta risken att några av dessa delar går sönder efter några månaders användning. Därför bibehåller elbilar sin kvalitet och följaktligen sitt värde på ett helt annat sätt. Givetvis innebär detta också att köpet blir dyrare, men å andra sidan så får du en elbil som håller ytterst hög kvalitet trots att den säljs begagnad – något som inte går att säga med traditionella fordon som inte är eldrivna.

Följande komponenter finns inte i elbilar, vilket gör att de bibehåller kvaliteten längre:

 • Kamrem
 • Bensinpump
 • Bränsleinsprutare
 • Grenrör
 • Växellåda
 • Kolvringar
 • Oljefilter
 • Vevaxel

Billigare kostnad

En helt ny elbil, t.ex. Fiat 500, kostar över 250 000 kronor. Detta är en enorm summa som ytterst få har råd med. Speciellt om de inte tar ett lån. Konsekvensen av de höga kostnaderna gör att många avstår från att gå över till eldrivna fordon. Men eftersom begagnade elbilar är avsevärt billigare än nya så är det många fler som har råd med att köpa en. Till exempel finns det modeller som Nissan Leaf och Citroen e-C4 som båda är väldigt billiga att köpa begagnade. Detta är en högst påtaglig fördel och den huvudsakliga anledningen till varför elbilar exploderat i popularitet under det senaste året.

Batteriet har en garanti

En annan fördel med begagnade elbilar är att batteriet är behäftad med en garanti. Detta innebär att du får ett nytt batteri om det slits så pass mycket att räckvidden påverkas på ett kännbart sätt. Dock är detta inte något som alla elbilar har, så det gäller att du dubbelkollar detta innan ditt köp. Till exempel erbjuder Tesla livstidsgaranti på deras batterier, medan andra tillverkade inte gör detta. Därmed är det en fördel förutsatt att du väljer en begagnad elbil vars batteri har en garanti.

Nackdelar med begagnade elbilar

Nu är det dags att gå igenom nackdelar med begagnade bilar. Trots att fördelarna är fler så finns det likväl några nackdelar du måste känna till. Problemet är att många guider väljer att inte ens nämna de negativa aspekterna som finns eftersom de vill att besökarna ska klicka vidare. Men vi anser det extremt viktigt att alla våra besökare får en objektiv bild av vad det kan förvänta sig av sitt köp. Annars kommer du som köpare av en elbil bli otroligt besviken. Därför ska du noggrant läsa de nackdelar vi identifierat nedan.

 • Batteriets kvalitet försämras över tid

Batteriets kvalitet försämras över tid

Den största nackdelen med begagnade elbilar är att batteriets kvalitet försämras över tid. Varje gång en elbil laddas så slits batteriet något, och efter hundratals laddningar så ackumuleras slitaget som tillslut slits ut. Följden blir att batteriet får ännu sämre räckvidd. Och eftersom de flesta letar efter elbilar med längst räckvidd är detta minst sagt ett problem. Men det finns faktiskt något du kan göra för att dubbelkolla batteriets kvalitet innan köpet, och det är att låta en erfaren bilfirma analysera batteriet grundligt. På så vis får du en exakt procentuell siffra över hur mycket av batterikapaciteten har gått förlorad.

Det är nämligen så att en en elbil som t.ex. Opel Mokka-E som använts mellan 2019-2022 kanske har förlorat 20-30% av sin batterikapacitet, men kan detta till trots ändå färdas 200 km på en enda laddning. Känner du att 200 km räcker för dina behov så är detta ju inga problem överhuvudtaget. Men behöver du köra längre än så är det ett ordentligt problem. Därför är det absolut grundläggande att du dels har kännedom om att begagnade elbilars batterikapacitet försämras över tid, dels att detta inte är katastrofalt om du inte behöver ha en enorm räckvidd. Sålunda ska du inte hänga läpp bara för att ett viss modell förlorat en del av sin kraft, utan snarare bedöma batterikapaciteten utifrån dina personliga behov.

nackdelar med begagnade elbilar

Slutsats

Avslutningsvis är begagnade bilar ett utmärkt sätt att testa sin första elbil. Dessutom är det behäftat med färre risker än om du hade köpt en bensindriven bil. Vidare är de mycket billigare. Dock får du inte glömma att kontrollera batteriets kvalitet hos ett proffs för att säkerställa att batteriet inte har blivit utsatt för slitage.

Ett annat tips är att diskutera begagnade elbilar på diverse forum på nätet som t.ex. Swedroid. Där kan du hitta andra likasinnade och diskutera sinsemellan. Därutöver finns det särskilda bilförsäljare som specialiserar på just elbilar; för att hitta dessa googlar du på elbilar i din stad.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi försöka guida dig rätt.