Elmopedbil

It seems we can't find what you're looking for.
Innehåll [ visa ]

Elmopedbil

En elmopedbil är en korsning mellan en elmoped och en elbil. Föraren sitter i en kupé omsluten av en stålbur och en kaross, och i vissa fall finns det ett extra passagerarsäte. Det som utmärker den är dess lilla storlek som gör att den är väldigt smidig att framföra i urbana stadsmiljöer. Dessutom är den tystgående, miljövänlig och betydligt billigare än den billigaste elbilen. Därför är det ett populärt val för många som anser elbilen för dyr och elmopeden för obekväm.

Men det finns också nackdelar med elmopedbilar. Till exempel är de inte så säkra eftersom de är så pass små. Därtill måste du planera körningen eftersom det är ett elfordon vars batteri måste laddas i tid och otid. Utöver det finns det en hel del du måste tänka på innan ditt köp för att välja en så bra modell som möjligt. Därför har vi skrivit en komplett guide över allt du ska tänka på innan du köper en elmopedbil.

elmopedbil

Så väljer du elmopedbil

Innan du köper en elmopedbil så måste du som sagt ha kännedom om en del saker. För det första måste du tänka på hur många säten du vill ha. För det andra gäller det att du testar fordonet så du vet hur mycket utrymme det finns för ben och huvud. För det tredje är det extremt viktigt att du köper en modell vars räckvidd är tillräcklig för dina körbehov. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på.

1. Räckvidd

Enligt oss är räckvidden den tveklöst viktigaste faktorn när man ska köpa en elmopedbil. Det kan tyckas självklart att nämna, men faktum är att förvånansvärt många konsumenter är av uppfattningen att alla modeller kan köra minst 100 km på en laddning. Det är nästan som att de tar för givet att ett elfordon som påminner så mycket om en elbil, kan köra väldigt långt. Men så är alltså inte fallet.

Den billigaste elmopedbilen kan i skrivande stund färdas i 50 km innan batteriet behöver laddas, och den dyraste modellen har en räckvidd på 150 km. Den primära anledningen till varför räckvidden är begränsad är för att räckvidden är en direkt konsekvens av storleken på batteriet. Och eftersom batteriet inte kan vara större än elfordonet så blir räckvidden således begränsad. Således: ju mindre elfordon desto kortare räckvidd. Följaktligen är elsparkcykeln det elfordon med minst räckvidd och elbilen den med längst.

Med det sagt så ska du alltså utgå från hur långt du i regel behöver köra. Låt oss säga att du ämnar använda elmopedbilen för att köra till jobbet, gymmet och mataffären på daglig basis – då ska du först ta reda på hur många kilometer som dessa sträckor mäter. Därefter har du en siffra att utgå från. Annars riskerar du att köpa en modell med antingen för lång eller för kort räckvidd.

2. Motor

Den näst viktigaste faktorn i valet av elmopedbil är motorn. Motorkraften måste vara tillräckligt stark för att ta sig uppför branta backar utan att hastigheten minskar nämnvärt. Därför är motorn en av de delar – förutom batteriet – som är den mest kostsamma komponenten. Eftersom det är omöjligt att veta hur motorkraften känns innan du genomför din beställning, så rekommenderar vi att du provkör elmopedbilen som fångat ditt intresse – innan du köper. På så vis får du en tydlig känsla om hur det känns och kan jämföra med andra fordon du kört.

3. Instrument

I en elmopedbil så har du – likt alla andra bilar – en panel framför dig vari du ser hastighetsmätare, batterikapacitet och annan nödvändig information. Vidare är de försedda med belysning, färdriktningsvisare samt tuta. Men det som särskiljer somliga modeller från andra är huruvida de har mer luxuösa instrument som t.ex. kopphållare och backkamera. Därför ska du fundera på vad du känner att du är i behov av för att du både ska kunna njuta och känna att du är säker.

4. Antal säten

Många är av uppfattningen att en elmopedbil endast kan härbärgera en person. Det stämmer till hög grad, men det finns även modeller som har ytterligare ett passagerarsäte bakom förarsätet. Givetvis är inte utrymmet stort för passageraren, men det räcker gott när man ska åka kortare sträckor. Dock kostar det betydligt mer om du vill ha en modell med två säten. Så fundera länge och noggrant över hur ofta det där extrasätet kommer användas, för om du kan undvika det så sparar du många tusenlappar.

5. Utrymme för ben, huvud och passagerare

På grund av att elmopedbilar är så små så är utrymmet ett huvudbry för många. Och det är inte konstigt alls. Det är nämligen en av nackdelarna med detta elfordon, men den lilla storleken är också en fördel. Därmed är det en kompromiss som måste göras. Men oavsett detta så skiljer sig utrymmet åt från modell till modell. Exempelvis är Ella A45 något större än Ella A25, om än minimalt.

Är du långväxt, runt 190 cm lång, så ska du provsitta och känna efter hur det känns. För när t.ex. jag själv (2.10 cm lång) provkörde några modeller så var golvet så pass högt att mina knä stack upp och nästan vidrörde hakan. Dock är jag onormalt lång, så för en normallång person ska det givetvis inte var några problem. Men det är likväl en faktor som är viktig att ta upp.

Fördelar med elmopedbil

Fördelarna med en elmopedbil är att de är tystgående, miljövänliga samt har en låg servicekostnad. Därtill är de betydligt billigare än elbilar. Men den huvudsakliga fördelen är att de är små, nätta, smidiga och följaktligen tar sig fram i snåriga terränger. Följden av detta är att det även är lätt att hitta parkeringar. Utöver detta har vi nedan listat de bästa fördelarna med detta briljanta elfordon.

 • Tystgående
 • Miljövänligt
 • Behöver aldrig tankas
 • Låg servicekostnad
 • Billigare än elbil
 • Liten och smidig
 • Sitt skyddad från väder och vind
 • Gratis parkeringsavgift

Tystgående

Har du aldrig testat att köra vare sig en elbil eller en elmopedbil så är du olyckligt omedveten om hur skönt det är att köra ett elfordon som är tystgående. Det är nämligen otroligt härligt. Att glida fram på vägarna och inte höra ett knyst från motorn gör att tankarna får sväva fritt och fokusera på det som är viktigt: körningen. Givetvis kommer du höra ljudet från däcken som möter underlaget, men det är allt. Speciellt skönt är det när det är tomt på vägarna och du inte heller hör ljuden från dina medtrafikanter.

Miljövänligt

Eftersom en elmopedbil är ett elfordon som endast drivs av el så släpper den inte ut giftiga gaser. På så vis bidrar du med en positiv miljöpåverkan. Trots att det ännu inte finns så många elfordon på Sveriges vägar så börjar det öka successivt, och ju fler som kör elfordon desto mer skonsamt kommer det bli för miljön. Så om du är en person som hyser respekt för naturen och planetens fortlevnad så är detta ett utmärkt fordon att börja med.

Behöver aldrig tankas

Har du tidigare ägt ett bensindrivet fordon av något slag så vet du hur ofta man behöver tanka. Detta är både tidskrävande och kostsamt – två faktorer som de flesta vill undvika. Först och främst måste du hitta en bensinstation i närheten, därefter måste du stå i kö i några minuter. Därför är en elmopedbil ett utmärkt elfordon eftersom den aldrig någonsin behöver tankas. Allt du behöver göra är att ladda den via ett vanligt eluttag – precis som med en elsparkcykel.

OBS: En elmopedbil laddas via ett helt vanligt jordat vägguttag med den medföljande laddkabeln.

Låg servicekostnad

Till skillnad mot bensindrivna fordon har de flesta elfordon en låg servicekostnad – speciellt elmopedbilar. Orsaken är att det är betydligt färre komponenter i denna typ av elfordon. Till exempel hittar du ingen kamrem, bränsleinsprutare eller något annat som kostar skjortan att serva. Det mesta är elektriska komponenter som ytterst sällan går sönder. Således behöver du väldigt sällan serva den. Och när det väl sker kommer det vara förenat med en ytterst låg kostnad.

Billigare än elbil

Vill du ha ett elfordon men tycker att de billigaste elbilarna är för dyra, så är en elmopedbil ett perfekt val. Den kostar endast mellan 25-50 000 kronor till skillnad från en billig elbil som kostar minst 200 000 kronor. Dessutom får du ett tak som skyddar mot väder och vind. Men det bästa är givetvis att den är så pass liten att du i princip kan parkera var som helst. Därmed är den både billigare och smidigare än en elbil.

Liten och smidig

En av de mest påtagliga fördelarna med en elmopedbil är att de är små och smidiga. Detta gör att framkomligheten på vägarna är ljuvligt enkel. Till exempel kan du köra mellan olika fordon om en lång kö har uppstått. Följaktligen är det ett briljant elfordon om du bor i en urban stadsmiljö. Vidare gör litenheten att du lättare hittar parkering – både på din egen uppfart eller garage, samt i innerstan.

elmopedbil fördelar och nackdelar

Skyddad från väder och vind

Eftersom en elmopedbil är en korsning mellan en elmoped och en elbil så har du både väggar och tak som skyddar mot väder och vind. Orsaken till varför många inte väljer att köpa en elsparkcykel är just på grund av att man är för oskyddad. Detta får följden att det blir iskallt under vintern. Dessutom blir det såklart svårframkomligt på grund av snön. Men eftersom man sitter omsluten av en kaross blir det en varmt och härligt även när vinden viner eller när snön faller.

Gratis parkeringsavgift på somliga platser

Ett steg i statens utveckling mot att uppmana alltfler medborgare att använda miljövänliga elfordon har flera städer börjat erbjuda gratis parkeringsavgift på somliga platser. Eftersom detta program även gäller elmopedbilar är det utmärkt för dig som bor i storstan. På så sätt slipper du betala för parkeringsavgifter och behöver således inte bry dig om var du parkerar. Det ger dig en större frihet samtidigt som du sparar mycket pengar som annars hade gått åt till tråkiga parkeringsavgifter.

Nackdelar med elmopedbil

Nu när vi har gått igenom fördelarna är det hög tid att även gå igenom alla nackdelar med elmopedbilar. Den största nackdelen är – som med alla elfordon – dess begränsade räckvidd. Men den är heller inte lika säker som en större elbil då karossen och stålburen är avsevärt svagare. Vidare har de i regel en låg hastighet vilket gör att den lämpar sig bäst för korta ärenden. Nedan har vi utvecklat varje nackdelar så du får en objektiv bild över vad det är du de facto köper.

 • Kort räckvidd
 • Karossen tål inte kraftiga krockar
 • Låg maxhastighet

Kort räckvidd

Ett vanskligt problem med elfordon i allmänhet och elmopedbilen i synnerhet är att räckvidden är kort. Vanligtvis ligger räckvidden mellan 50-100 km beroende på hur mycket du är beredd att betala. Orsaken till detta är att de drivs av ett batteri som inte har oändlig kraft och följaktligen måste laddas med jämna mellanrum. Varje batteri skiljer i kapacitet, och ju högre kapacitet desto längre räckvidd. Därmed är det en nackdel eftersom du måste planera körningen på ett annat sätt. Till exempel måste du veta hur långt det är från punkt A till punkt B för att kunna säkerställa att du har tillräckligt mycket batteri för att komma fram till destinationen.

Fortsättningsvis sjunker sträckan du kan köra med ökad belastning, motvind och framför allt kyla. Av den orsaken är det många som undviker att använda den på vintern. Men det går givetvis bra att använda den till korta ärenden.

Detta är den huvudsakliga nackdelen med elmopedbilar då de flesta inte vill ha fler saker att tänka på. De flesta har redan fullt upp med att hämta och lämna barn till olika aktiviteter, och att då börja planera för ytterligare en sak är för många ett för stort steg att ta.

Karossen tål inte kraftiga krockar

Nackdelen med att elmopedbilar är så kompakta och väger så lite är att de är ömtåliga. Karossen är tunn och strukturen är inte lika stark som i större elbilar. Detta innebär tyvärr att säkerhetsrisken är avsevärt större. Trots att stålburen är tillverkad av höghållsfasthetsstål med optimal vridstyvhet, och ytterskalet i ABS-plast – känd för dess flexibilitet och styrka – är det inte ett säkert fordon per se. Blir man påkörd av en större bil i någorlunda hög hastighet är det inte mycket som talar för att man går därifrån med hälsan i behåll. Därför ska just detta elfordon framföras med stor försiktighet och planering. Det bästa är att använda dem i sitt lokala område där man känner till varje väg, krön och hörn så risken blir mindre.

Låg maxhastighet

Elmopedbilar delas in i klass 1 och klass 2. Klass 2 tillåter ha en maxhastighet på 25 km/h medan Klass 1 tillåter upp till 45 km/h. Dessutom behöver du vare sig ha körkort eller förarbevis för klass 2. Däremot behövs detta för klass 1. Fastän flera modeller som t.ex. Ella A45 har en topphastighet på 70 km/h får du alltså inte köra så fort för då begår du ett lagbrott. Således är detta inget elfordon som du kör för fartens skull. Detta är en negativ aspekt om du har för avsikt att köra längre sträckor.

elmopedbil test

Alternativ till elmopedbil

Känner du att en elmopedbil inte uppfyller dina krav för ett elfordon så finns det flera alternativ att kontemplera. Antingen köper du en billigare elsparkcykel eller så investerar du i en elbil. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att det är ett elfordon och därmed skonsamt för miljön. Nedan har vi listat de mest populära elfordonen som de flesta svenskarna just nu köper.

Slutsats

Att en elmopedbil är ett av framtidens elfordon råder det ingen tvekan om. Ju fler länder som blir miljömedvetna desto större är sannolikheten för att elmopedbilar kommer krylla på vägarna speciellt i storstäderna. Det är nämligen få fordon som kan konkurrera med bekvämligheten att sitta som i en bil och samtidigt vara så smidig och billig.

Med det sagt får du inte glömma att ta nackdelarna i beaktande. Många gör nämligen det bistra misstaget att impulsköpa ett elfordon utan att veta alla negativa aspekter. Så läs dem noggrant innan du genomför en beställning.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att hjälpa dig.