Elmoped

StorsÀljare
Elscooter Båge 1500W

Elscooter BĂ„ge 1500W

Maxhastighet: 45 km/h
RĂ€ckvidd: 40 km
Motor: 1500W

i samarbete med PriceRunner

Freev EVR 1000

Freev EVR 1000

Maxhastighet: 25 km/h
RĂ€ckvidd: 35 km
Motor: 1000 W

i samarbete med PriceRunner

InnehÄll [ visa ]

Elmoped

Är du pĂ„ jakt efter en elmoped har du hittat rĂ€tt. Oavsett om du vill anvĂ€nda den till pendling till jobbet eller skolan sĂ„ Ă€r det ett utmĂ€rkt elfordon. För det första Ă€r det eldrivet vilket innebĂ€r att du bidrar till en positiv miljöpĂ„verkan. För det andra kostar det betydligt mindre dĂ„ du slipper köpa bensin. För det tredje lĂ„ter en elmoped avsevĂ€rt mindre Ă€n en vanligt moped, och Ă€r dĂ€rmed skönare att köra. Dock Ă€r utbudet brett vilket komplicerar valet för mĂ„nga konsumenter. DĂ€rför har vi sammanstĂ€llt en lista över bĂ€st elmopeder pĂ„ marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide innehĂ„llandes allt du behöver veta för att ta ett sĂ„ genomtĂ€nkt beslut som möjligt. Börja sĂ„ledes med att förkovra dig i all information nedan, för att dĂ€refter vĂ€lja den modell som passar dig bĂ€st.

SÄ vÀljer du elmoped

För att vÀlja en elmoped finns det nÄgra saker du ska veta. Först och frÀmst Àr motorkraften extremt viktig sÄ farten inte blir lÄngsammare i uppförsbackar. DÀrtill mÄste batteriet vara tillrÀckligt starkt för att ha en tillfredsstÀllande rÀckvidd. DÀrutöver inkorporerar vi övergripande kvalitet i konstruktionen, d.v.s. ramen, styret, bromsar och dÀck. Men vi kommer vi Àven ta upp nackdelar med elmopeder, för det Àr essentiellt att du vet samtliga negativa aspekter med detta elfordon innan du genomför din bestÀllning. DÀrför Àr det extremt viktigt att du beaktar bÄde fördelarna och nackdelarna för att göra ett sÄ genomtÀnkt och vÀlinformerat val som möjligt.

1. Motor

Motorn Ă€r hjĂ€rtat i varje elmoped och det Ă€r dĂ€rifrĂ„n all kraft och fart kommer ifrĂ„n. DĂ€rför Ă€r det av yttersta vikt att du tar motoreffekten i beaktande innan du genomför ditt köp. För det första Ă€r det styrkan i motorn som bestĂ€mmer hur snabb accelerationen Ă€r. För det andra vill du inte att den blir lĂ„ngsammare bara för att du kör i en brant uppförsbacke – tvĂ€rtom ska en bra modell flyta upp för backar och kuperad terrĂ€ng utan problem. Effekten av motorn anges i Watt, sĂ„ ju högre Watt motorn har desto kraftfullare Ă€r den. Dessutom ska motorn i bĂ€sta fall vara integrerad i elfordonet för att undvika vattenskador. DĂ€rutöver Ă€r det motorkraften som klassificerar mopeden utifrĂ„n klass 1 (max 2000 W) och klass 2 (max 1000 W) – mer om detta lĂ€ngre ned i guiden. DĂ€rmed Ă€r det generellt sĂ€tt bĂ€ttre ju starkare motor du vĂ€ljer, men en alltför stark motor begrĂ€nsar Ă€ven var du Ă€r tillĂ„ten att köra. DĂ€rför ska du inte stirra dig blind pĂ„ motorn allena.

2. Batteriet

Kvaliteten pÄ batteriet bestÀmmer hur lÄngt du kan köra, d.v.s. rÀckvidden. Vanligtvis kan en elmoped köra i över 60 km innan du behöver ladda, men om du vÀljer en billig modell vars batteri Àr av sÀmre kvalitet, Àr rÀckvidden betydligt kortare. DÀrför ska du pÄ förhand tÀnka ut hur du kommer anvÀnda den; Àr du en stadspendlare som varje dag Äker nÄgra kilometer, eller har du ett lÄngt avstÄnd till jobbet? Oavsett vad du svarar pÄ den frÄgan rekommenderar vi att alltid vÀlja batteriet med högst kvalitet. Orsaken Àr att du slipper ladda batteriet flera gÄnger i veckan, plus att batteriets livslÀngd förlÀngs. Vidare har flera mopeder ett avtagbart och sÄledes stöldskyddat batteri, vilket Àr utmÀrkt om du vill ta med batteriet in till kontoret eller gymmet medans fordonet stÄr parkerat utanför. Slutligen benÀmns batteriets effekt i Volt (V) och Ampere (Ah).

3. Designen

Givetvis Àr funktionaliteten och den övergripande kvaliteten det som Àr viktigaste nÀr vi bedömer vilken elmoped som Àr bÀst. DÀremot Àr det omöjligt att inte inkorporera designen och den estetiska framtoningen i vÄrt omdöme. DÀrför Àr utseendet den bedömningsfaktor som Àr en av de viktigaste. Tidigare sÄg elmopeden ut som en helt vanlig moped, men pÄ senare tid har företagen börjat experimentera och har till exempel anvÀnt inspiration frÄn choppern, d.v.s. lÄg sitthöjd och lÄng framgaffel. Vidare Àr mÄnga modeller numera designade som fatscooters, nÄgot som steg för steg ökar i popularitet. Dessutom har flera italienska företag börjat producera deras egna varianter som t.ex. Vespa. Dock Àr det viktigt att inte bli blÀndad av utseendet och dÀrmed missa att se vilken typ av motor och batteri elfordonet har. DÀrför Àr designen endast en av vÄra bedömningskriterier som ska stÄ i relation till de andra.

4. MiljövÀnlighet

Tack vare ditt köp av elmoped bidrar du aktivt till att minska koldioxidutslÀppen. DÀrtill gör du omgivningen runt dig mer hÀlsosam och du sjÀlv kommer kÀnna skillnaden mot att andas in avgaserna frÄn en bensindriven moped. Varje modell har en specifik elförbrukning per mil som anges i wattimme (wh), och baserat pÄ det kan du enkelt rÀkna ut vad elkostnaden blir per mil, samt exakt hur mycket du bidrar till en positiv miljöpÄverkan. Framtiden kommer inte vara nÄdig mot de som anvÀnder bensindrivna fordon, och vi Àr redan pÄ vÀg mot en tid dÀr det inte finns nÄgra bensindrivna fordon pÄ vÀgarna. DÀrmed Àr du en av de första som bidrar till dina och alla andras barns hÀlsosamma framtid.

5. Priset

Ytterligare en faktor vi bedömer Àr kostnaden. MÄnga elmopeder Àr idag vÀldigt dyra och dÀrför Àr det mÄnga som istÀllet vÀljer att köpa en vanlig moped. TyvÀrr Àr detta ett kortsiktigt feltÀnk hos konsumenterna dÄ en elmoped över tid Àr mycket billigare att Àga Àn en vanlig moped. Orsaken Àr att du aldrig behöver betala för elförbrukningen som du fÄr frÄn din elkontakt i din lÀgenhet. DÀrtill slipper du Äka till en bensinstation bara för att tanka. SÄledes ska den förhÄllandevis dyra initialkostnaden för en elmoped inte avskrÀcka dig. IstÀllet ska du, om du Àr orolig över kostnaderna, rÀkna ut hur mycket du tjÀnar pÄ ett Är genom att inte spendera pengar pÄ bensin.

Vidare Àr priset givetvis en viktig del av omdömena, men det finns en anledning till att det Àr en mindre betydelsefull faktor. Kvaliteten, motorn och batteriet Àr helt enkelt viktigare för att du ska kunna anvÀnda mopeden under flera Ärs tid utan att den gÄr sönder pÄ grund av bristande kvalitet. DÀrför ska du vara försiktig nÀr du hittar en vÀldigt billig variant dÄ det med störst sÀkerhet Àr en undermÄlig produkt. Dessutom Àr det förenat med en större sÀkerhetsfara ju sÀmre tekniska komponenter som mopeden har.

6. Laddning

Hur snabbt elmopeden laddas baseras pÄ hur bra batteriet Àr. DÀrmed gÄr det att snabbladda ett kvalitativt batteri pÄ bara nÄgra timmar, medan om du köper en billig elmoped tar det lÀngre tid att ladda batteriet. MÄnga letar efter snabbladdade batterier idag dÄ det Àr en vanlig egenskap hos el-scootern, men tekniken har inte kommit dit Ànnu nÀr det gÀller eldrivna mopeder. IstÀllet ska du titta pÄ hur smidigt det Àr att ladda mopeden beroende pÄ var du befinner dig. Om du t.ex. inte har tillgÄng till ett eluttag medans du Àr i stan kommer det snart vara ett irritationsmoment att Àga ett elfordon. DÀrför rekommenderar vi att planera din körning noga sÄ du vet att du inte kommer fÄ slut pÄ batterikraft. Förslagsvis kan du ha för vana att alltid ladda mopeden över natten och sÄledes vakna upp till en fulladdad elmoped varje dag.

7. Garanti

En ofta underskattad faktor i valet av elmoped Ă€r garantin, nĂ€mligen dels hur fördelaktig garanti du fĂ„r, dels hur lĂ„ng den Ă€r. PĂ„ grund av att detta elfordon i regel Ă€r en dyr investering, Ă€r det extremt viktigt att vĂ€lja en modell vars Ă„terförsĂ€ljare erbjuder en förmĂ„nlig garanti. Annars kommer du stĂ„ handfallen utan möjlighet till ekonomiskt ersĂ€ttning om den skulle gĂ„ sönder. DĂ€rför ska du aldrig – under nĂ„gra som helst omstĂ€ndigheter – vĂ€lja en variant vars garanti Ă€r mindre Ă€n ett Ă„r. Orsaken Ă€r att du vill ha en sĂ€kerhet om mopeden skulle gĂ„ sönder, och i.o.m. att priset Ă€r sĂ„ högt initialt, Ă€r det Ă€nnu viktigare med en lĂ„ng garanti sĂ„ du kĂ€nner dig trygg nĂ€r du kör.

elmoped test

Nackdelar med elmoped

Trots att de flesta guider om elmopeder inte bemödar sig att nĂ€mnda nackdelarna pĂ„ grund av risken av avskrĂ€cka konsumenter frĂ„n att köpa, Ă€r det vĂ„r övertygelse att vara helt öppen med de negativa aspekterna. Annars vilseleds kunderna vilket Ă€r moraliskt förkastligt. Dessutom Ă€r det omöjligt att ta ett genomtĂ€nkt beslut – utan att ha koll pĂ„ bĂ„de för- och nackdelar. DĂ€rför har vi nedan listat alla nackdelar med elmopeder sĂ„ du vet detta pĂ„ förhand.

 • Kortare rĂ€ckvidd
  En av de mest pÄtagliga nackdelarna med en elmoped Àr att rÀckvidden Àr kortare Àn klassiska bensindrivna mopeder. FastÀn att detta Àr ett faktum som inte gÄr att ignorera, anser vi att det vÀgs upp av den miljövÀnliga aspekten, men detta skiljer sig frÄn kund till kund. Orsaken till varför rÀckvidden Àr kortare Àr att bensin helt enkelt ger mer brÀnsle över en lÀngre tid. Dock sÄ lÄter en eldriven moped avsevÀrt mindre Àn en bensindriven. SÄledes mÄste du alltid kompromissa mellan olika faktorer, men att rÀckvidden de facto Àr kortare Àr ett solklart faktum.
 • Högre kostnad
  Ytterligare en negativ aspekt med att köpa en elmoped Àr att den initiala kostnaden Àr högre. Med andra ord sÄ kostar den mer att köpa Àn en bensindriven moped. Dock sparar du in dessa pengarna över tid pÄ grund av att du slipper köpa bensin. DÀrmed Àr Àven detta en kompromiss som du mÄste göra mellan en högre initialkostnad och billigare driftkostnad över tid; i relation till lÀgre initialkostnad med högre driftkostnad.

Observera att frÄn och med 2021 sÄ Àr de bÀsta elmopederna försedda med ett extra batteri. Följaktligen Àr rÀckvidden nödvÀndigtvis inte kortare lÀngre. SÄlunda ska du noggrant tÀnka igenom bÄda ovanstÄende faktorer innan du gör ditt val.

Fördelar med elmoped

Fördelarna med elmoped övertrĂ€ffar nackdelarna med rĂ„ge. Till exempel Ă€r brĂ€nslekostnaderna extremt mycket billigare i och med att du laddar elfordonet i vĂ€gguttaget. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt slipper du köpa bensin i tid och otid vilket kostar en förmögenhet. Vidare slipper du det irriterande motorljudet. DĂ€rtill – och detta Ă€r eventuellt den största fördelen – Ă€r det ett elfordon som Ă€r miljövĂ€nligt vilket innebĂ€r att du bidrar till en positiv miljöpĂ„verkan. Slutligen Ă€r underhĂ„llskostnaderna mindre. Förutom nĂ€mnda fördelar har vi nedan listat de mest pĂ„tagliga nyttorna med en elmoped.

 • Billigare brĂ€nslekostnader
  PÄ grund av att du laddar en elmoped direkt i vÀgguttaget slipper du spendera pengar pÄ bensin. Dessutom slipper du körstrÀckan till bensinstationen för att tanka. IstÀllet tar du av det avtagbara batteriet och kopplar in det i valfritt uttag och njuter av att brÀnslekostnaderna Àr kraftigt reducerade. I synnerhet pÄ lÄng sikt. För att detta ska bli sÄ tydligt som möjligt rekommenderar vi konsumenter att anteckna hur mycket de sparar under t.ex. ett kalenderÄr, för att det ska bli kÀnnbart hur mycket du faktiskt sparar pÄ ett elfordon gentemot ett bensindrivet fordon.
 • LĂ„ter mindre
  En ofta förbisedd fördel med elmopeder Ă€r att de nĂ€stintill Ă€r knĂ€pptysta. DĂ€rmed kan du harmoniskt glida fram pĂ„ vĂ€garna och ha full uppmĂ€rksamhet pĂ„ ljuden omkring dig. PĂ„ sĂ„ vis fĂ„r du en extra nivĂ„ av sĂ€kerhet dĂ„ du kommer höra ett lekande barn runt husknuten – nĂ„got som Ă€r svĂ„rt om fordonet lĂ„ter för mycket. SĂ„ledes Ă€r det bĂ„de skönare och sĂ€krare med en tyst elmoped.
 • MiljövĂ€nligare
  Den fördel som oftast lyfts upp gÀllande elmopeder Àr miljöaspekten. NÀmligen att du bidrar till en positiv miljöpÄverkan för alla pÄ vÄr planet. Speciellt de efterföljande generationerna som kommer pÄverkas kraftigt av alla utslÀpp som just nu sker. DÀrför Àr det vÀldigt bra att elfordon i allmÀnhet blir alltmer populÀra.
 • Billiga underhĂ„llskostnader
  Med tanke pÄ att en elmoped har vÀldigt fÄ tekniska komponenter till skillnad frÄn en vanlig moped, sÄ Àr det förenat med betydligt fÀrre underhÄllskostnader. Vanligtvis Àr det endast bromsarna som behövs bytas ut, och detta Àr inte sÄ kostsamt. DÀrtill slipper du byta olja, kopplingskablar, filter och vÀtskor.

Tekniska termer

NÀr du lÀser specifikationerna för den elmoped som fÄngar ditt intresse kan det uppstÄ oklarheter gÀllande alla tekniska beteckningar. Exempelvis Àr det inte alla som vet skillnaden mellan spÀnning V) och effekt (W). DÀrför har vi nedan i en överskÄdlig tabell skrivit förklaringar över varje term du behöver veta. Har du trots detta fler frÄgor fÄr du gÀrna kontakta oss.

TermBeteckningBeskrivning
AmpereAIndikerar hur mycket ström det finns i en elektrisk krets.
AmperetimmeAhSom nÀmnt ovan Àr amperetimme det som bestÀmmer hur lÄngt du kan köra elmopeden.
SpÀnningVBestÀmmer hur kraftfull motor du har.
EffektWDen vanligaste förekommande beteckningen över hur mycket energi som omvandlas.
WattWWatt kan likstÀllas med hÀstkraft i vanliga fordon och Àr helt enkelt en mÄttenhet över effekten ovan.
WattimmeWhLikt amperetimme finns wattimme som en indikator över rÀckvidden samt hur mycket el som förbrukas.

SĂ„ laddar du en elmoped

PĂ„ grund av att du kommer tanka din elmoped vĂ€ldigt ofta, Ă€r det viktigt att veta bĂ€sta praxis. Först och frĂ€mst sĂ„ Ă€r batteriet i regel avtagbart. Detta innebĂ€r att du kan ta med batteriet in i bostaden eller arbetsplatsen för att smidigt ladda batteriet. Vanligtvis tar detta mellan 4-6 timmar men det varierar beroende pĂ„ vilken modell du vĂ€ljer. Utöver detta Ă€r det vĂ€ldigt viktigt att du lĂ€ser pĂ„ noggrant hur batteriet till just din elmoped fungerar, för alla batterier Ă€r annorlunda. DĂ€rför ska du – innan du laddar batteriet för första gĂ„ngen – lĂ€sa pĂ„ noggrant sĂ„ du inte rĂ„kar göra fel, för dĂ„ riskerar du att batteriet tappar i styrka vilket gör att du behöver köpa ett nytt fortare Ă€n förvĂ€ntat.

Trots att mÄnga batteriers laddningsmetod skiljer sig frÄn modell till modell, Àr tillvÀgagÄngssÀttet i regel följande:

 1. Anslut en kabel till batteriet och koppla sedan in andra Ànden av kabeln i eluttaget.
 2. Se till att ladda batteriet fullt, d.v.s. 100%, och inte mindre, för dÄ kommer batteriet slitas ut fortare vilket leder till en kortare rÀckvidd.
 3. Avsluta laddningen först nÀr batteriet Àr fulladdat.

Vidare rekommenderar vi att förvara batteriet inomhus  – i synnerhet under vintertid – dĂ„ du skyddar det mot eventuella negativa effekter av kylan, samt minimerar stöldrisken.

Skillnad pÄ elmoped klass 1 och klass 2

Innan du köper en elmoped mÄste du veta skillnaden mellan klass 1 och klass 2. Annars kommer du inte veta var du lagligt fÄr framföra mopeden, vilket i slutÀndan gör att du riskerar att begÄ ett lagbrott. DÀrför Àr det synnerligen angelÀget att du vet skillnaderna mellan dessa tvÄ varianter. Av den anledningen har vi nedan listat skillnaderna mellan klass 1 och klass 2, samt för- och nackdelarna med bÄda varianterna. PÄ sÄ vis kan du enkelt se vilken variant som passar dig bÀst. Exempelvis lÀmpar sig klass 1 bÀttre för dig som mÄste köra pÄ motortrafikleder för att ta sig till jobbet, medan klass 2 passar bÀttre för ungdomar som vill pendla till skolan pÄ ett miljövÀnligt och sÀkert sÀtt.

Elmoped klass 1

Till en början fÄr inte motoreffekten överstiga 4000 W nÀr det gÀller elmoped klass 1. DÀrjÀmte mÄste mopeden ha registreringsskyltar och en aktiv trafikförsÀkring. Ytterligare tvÄng Àr att du mÄste bÀra hjÀlm och fÄr endast framföras pÄ allmÀnna vÀgar, d.v.s. inte pÄ en cykelbana. Vidare sker parkeringen pÄ exakt samma sÀtt som andra bilar och motorcyklar, sÄ dÀr rÄder det ingen skillnad i jÀmförelse med andra fordon. Ytterligare krav Àr att du mÄste vara 15 Är fyllda i kombination med ett körkort som Àr klassificerat som antingen BE, B, A1 eller AM. Dessutom mÄste ha ett giltigt körkortstillstÄnd för att ends fÄ övningsköra en elmoped klass 1.

Fördelar med klass 1:

 • Laddas enkelt via vĂ€gguttaget
 • NĂ€stintill ljudlös under körning
 • Uttagbart batteri för enkel laddning och förvaring
 • Billigare i drift
 • Högre maxhastighet Ă€r tillĂ„ten (45 km/h)
 • Klimatsmart alternativ

Nackdelar med klass 1:

 • Du fĂ„r inte köra pĂ„ cykelbanor
 • Elmopeden mĂ„ste vara registrerad hos trafikverket
 • TrafikförsĂ€kring Ă€r ett krav
 • Körkort Ă€r ett krav

Elmoped klass 2

Medan elmoped klass 1 innebĂ€r att fordonet klassificeras som andra bilar och motorcyklar, Ă€r klass 2 en betydligt mildare klassifikation och jĂ€mförs pĂ„ grund av detta med elcyklar. Till exempel fĂ„r inte maxhastigheten överstiga 25 km/h. Vidare fĂ„r den utan problem framföras pĂ„ allmĂ€n vĂ€g – nĂ„got som alltsĂ„ inte Ă€r tillĂ„tet med klass 1. DĂ€rtill fĂ„r du inte köra klass 2 pĂ„ motorvĂ€gar och andra motortrafikleder, utan du mĂ„ste hĂ„lla dig till cykelvĂ€gar och allmĂ€nna vĂ€gar. DĂ€rutöver finns det inga krav pĂ„ registrerad trafikförsĂ€kring.

Fördelar med klass 2:

 • KrĂ€ver ingen registreringsskylt
 • Du behöver ingen trafikförsĂ€kring
 • FĂ„r framföras pĂ„ cykelvĂ€gar
 • Inget krav pĂ„ körkort, endast förarbevis behövs

Nackdelar med klass 2:

 • Mindre maxhastighet (25 km/h)
 • Svagare motoreffekt (max 1000 W)

SÄledes Àr skillnaderna mellan elmoped klass 1 och klass 2 som dag och natt. DÀrför har vi nedan listat skillnaderna i tabellformat för att förtydliga ytterligare.

Elmoped klass 1Elmoped klass 2
Maxhastighet45 km/h25 km/h
Motoreffekt4000 W1000 W
RegistreringsplÄtarJaNej
TrafikförsÀkringJaNej
HjÀlmJaJa
FÄr framföras pÄ cykelbanaNejJa
Körkort krÀvsJaEndast förarbevis

elmoped bäst i test

Omdöme om elmopeder

Avslutningsvis Àr elmopeden framtidens elfordon. Inom nÄgra Är förutspÄr vi att försÀljningen av elmopeder kommer öka markant. Speciellt nÀr allt fler blir informerade om de positiva miljöeffekterna samt hur mycket billigare det Àr att köra pÄ el Àn bensin. Vidare ökar valmöjligheterna med tiden och numera finns det som sagt mÀngder av olika utförande du kan vÀlja mellan. Trots att priset initialt Àr dyrare, sÄ kommer du tjÀna in pengarna snabbare Àn vad du tror. Emellertid ska du inte glömma bort nackdelarna, utan ta en lÄng funderare och försök komma fram till huruvida de negativa aspekterna trumfar de positiva, eller vice versa. Utöver all information du hittills har fÄtt, har vi nedan valt att sammanfattningsvis lista vad som Àr viktigast att veta innan du köp. Vid frÄgor eller funderingar sÄ tveka inte att kontakta oss för hjÀlp eller support.