Bird Air

Bird Air

Bird Air

Prestanda

Motor: 250 W
RĂ€ckvidd: 28,7 km
Maxhastighet: 25 km/h

Batteri

Batterityp: Lithium
Laddningstid: 3-4 timmar
Batterikapacitet: 180 Wh

DĂ€mpning & Belysning

DĂ€mpning (fram):

DĂ€mpning (bak):

Belysning (fram):

Belysning (bak):

Övrigt

Vikt: 13,6 kg
Bromsar: Elektronisk + mekanisk
DÀck: Punkteringsfria dÀck
HopfÀllbar:

Bird Air
InnehÄll [ visa ]

Bird Air test

Bird Air Ă€r en ny elscooter med sadel som nu lanserats i Sverige. Den har tidigare funnits i USA i ett par Ă„r och dĂ„ endast funnits tillgĂ€nglig för uthyrning. PĂ„ grund av dess popularitet har den nu börjat sĂ€ljas hos diverse Ă„terförsĂ€ljare. Det som utmĂ€rker Bird Air Ă€r dess vackra strömlinjeformade design, samt att de bĂ„da fĂ€rgerna man kan vĂ€lja mellan – silver och svart – Ă€r otroligt vackra.

Den Ă€r bakhjulsdriven, försedd med bĂ„de mekaniska och elektroniska bromsar, samt har en toppfart pĂ„ 25 km/h. Vidare Ă€r den tillverkad i flygplansaluminium vilket gör den sĂ€rskilt robust och slittĂ„lig – utan att den blir för tung. Dock finns det ett par nackdelar med Bird Air som du mĂ„ste kĂ€nna till innan du bestĂ€mmer för att köpa den. Dessutom krĂ€vs förarbevis för att fĂ„ köra den pĂ„ de svenska vĂ€garna.

LÀs dÀrför vÄr recension nedan som Àr baserad pÄ ett tvÄ veckor lÄngt test för att se om detta Àr en elscooter som passar dig behov.

Bird Air test
SÄ hÀr ser elsparkcykeln ut i hopfÀllt lÀge.

Fördelar med Bird Air

Innan du bestÀmmer dig för att köpa Bird Air sÄ mÄste du kÀnna till bÄde fördelarna och nackdelarna. Vi kommer börja med fördelarna genom att gÄ igenom batteri och rÀckvidd, bromsar, smidigheten samt mobilappen. Glöm för guds skull inte att lÀsa nackdelarna lÀngre ner i recensionen.

 • Batteri och rĂ€ckvidd
 • Mekaniska och elektroniska bromsar
 • Smidig, lĂ€tt och robust
 • Mobilapp

Batteri och rÀckvidd

Batteriet i Bird Air tar mellan 3 – 4 timmar att ladda fullt ut. DĂ€remot mĂ€rkte jag, efter att ha testat ladda den nĂ„gra gĂ„nger, att det tog mellan 3,5 – 4 timmar, d.v.s. aldrig 3 timmar. Men nog om det, det Ă€r inte vĂ€rsta grejen.

Bird Air Àr en fantastisk elscooter för pengarna. Perfekt för bÄde barn och vuxna. Batteriet kunde vara kraftfullare, men det Àr helt okej med kostnaden i beaktande.

NÀr elscootern vÀl Àr fulladdad sÄ kan du köra i 28,7 km. Dock skiljer sig rÀckvidden beroende pÄ vilket körlÀge du vÀljer. Jag hade förvÀntat mig lÀngre rÀckvidd men för den lÄga kostnaden Àr det ÀndÄ rimligt.

BĂ„de mekaniska och elektroniska bromsar

En fördel med Bird Air Àr att den Àr utrustad med dubbla bromsar. Ovanför bakhjulet finns det en mekanisk broms som du trampar pÄ nÀr du vill stanna tvÀrt, eller minska hastigheten med en lÀttare anstrykning. PÄ styret hittar du en elektrisk broms som Àr kopplad till framhjulet. Den elektriska bromsen har omedelbar respons nÀr den trycks ner fullt ut, men du kan givetvis vÀlja att bromsa gradvis och pÄ sÄ vis kontrollera inbromsningen pÄ ett bÀttre sÀtt.

Jag rekommenderar att du börjar med att köra Bird Air pÄ en otrafikerad vÀg för att pÄ sÄ sÀtt testa bromsarna i lugn och ro. Och dÀrefter ge dig ut pÄ vÀgarna med en större portion sjÀlvförtroende i körningen.

Smidig, lÀtt och robust

En annan briljant aspekt med Bird Air Àr att den Àr tillverkad i flygplansaluminium. Flygplansaluminium Àr en typ av legering som Àr extra seg och följaktligen ytterst slittÄlig. Dessutom inger det en kÀnsla av kvalitet som Àr svÄrslagen i jÀmförelse med billiga elscootrar som till stor del bestÄr av plast och sÀmre metaller.

Vidare Àr den hopfÀllbar (nÄgot som alla elsparkcyklar med sadel numera Àr) sÄ du lÀtt kan ta med den upp i trappuppgÄngen, tunnelbanan eller stuva in i bilen. Och eftersom den bara vÀger 13,6 kg sÄ kan du bÀra den under en lÄng tid utan att bli det minsta trött i armen.

SĂ„lunda Ă€r Bird Ă€r smidig, lĂ€tt och robust – tre faktorer som Ă€r ytterst viktiga i en elsparkcykel.

Bra mobilapp

NĂ€r du har Bird Air i din Ă€go sĂ„ kan du ladda ner deras mobilapp helt kostnadsfritt. Antingen laddar du hem den för iOS eller Android – bĂ„da versionerna Ă€r snarlika och fungerar lika bra med lika mĂ„nga funktioner.

FrÄn appen fÄr du full kontroll över din elsparkcykel genom att t.ex. se hur mycket batteri som Àr kvar, hur mÄnga kilometer du fÀrdats samt möjligheten att skifta mellan olika körlÀgen.

DĂ€remot – och detta Ă€r rent ut sagt uselt – kan du inte se vad din Bird Air befinner sig geografiskt. LĂ„t oss sĂ€ga att du parkerat den i en storstad och nĂ„gra timmar senare glömt var du parkerade den – dĂ„ har du ingen möjlighet att frĂ„n appen lokalisera elscootern. Detta Ă€r nĂ„got som skiljer sig frĂ„n dess föregĂ„ngare, Bird One, och ingen av oss pĂ„ redaktionen kan förstĂ„ varför varumĂ€rket valt att ta bort denna funktionalitet. Ytterligare en negativ följd av detta Ă€r att du inte kan hitta elscootern om den blivit stulen.

SÄledes Àr den mobila appen bÄde bra och dÄlig. Det Àr upp till dig att ta stÀllning till hur detta pÄverkar dig personligen.

Bird Air recension

Nackdelar med Bird Air

Nu nÀr du kÀnner till alla fördelar Àr det hög tid att gÄ igenom alla nackdelar med Bird Air. FastÀn det inte finns sÄ mÄnga sÄ finns det likvÀl en del negativa aspekter som du mÄste kÀnna till. Annars vet du inte vad du kan förvÀnta dig, och kommer sÄledes bli besviken nÀr du inser dess brister. Vidare kommer du inte kunna vÀga för- och nackdelar jÀmne varandra för att pÄ sÄ vis se vad som vÀger över och Ät vilket hÄll. DÀrför ska du noggrant lÀsa nackdelarna nedan för att fÄ en sÄ objektiv bild som möjligt.

 • Saknar dĂ€mpning
 • Kort rĂ€ckvidd
 • Ingen ringklocka

Saknar dÀmpning

NĂ€r jag testade Bird Air under tvĂ„ veckors tid sĂ„ var det framförallt en aspekt som stack ut lite extra, nĂ€mligen att den saknar dĂ€mpning. MĂ„nga elscooters saknar dĂ€mpning idag, men pĂ„ senare tid har alltfler modeller blivit utrustade med dĂ€mpning fram. PĂ„ sĂ„ vis kan man köra upp för smĂ„ trottoarkanter utan att det gör ont i handlederna av stöten. DĂ€rför blev jag besviken nĂ€r jag insĂ„g att Bird Air saknar dĂ€mpning – bĂ„de fram och bak.

Bird Air skakar en hel del nÀr man kör pÄ ojÀmna underlag sÄ som kullersten eller ojÀmn asfalt. Detta beror dels pÄ bristen pÄ dÀmpning, dels pÄ grund av de solida dÀcken.

Detta gör att du mÄste vara extra försiktig nÀr du kör uppför trottoarkanter, men det innebÀr Àven att elscootern kommer skaka ordentligt nÀr den framförs pÄ kullersten eller ojÀmnt underlag.

Trots att mÄnga modeller som sagt inte har dÀmpning sÄ Àr det Àndock en besvikelse, för Bird Air Àr en sÄ pass ny och kostsam elscooter, att det vore en rimlig funktion att förvÀnta sig.

Kort rÀckvidd

En annan nackdel med Bird Air Ă€r dess korta rĂ€ckvidd. Trots att elscootern kostar över 4000 kronor sĂ„ kommer du inte komma lĂ€ngre Ă€n 28,7 km. För det första Ă€r det en suspekt siffra i dess exakthet, men rĂ€tt ska vara rĂ€tt. För det andra anser jag att en elscooter för över 4000 kronor ska ha en rĂ€ckvidd pĂ„ minst 30 km. SĂ„ledes har Bird Air en för kort rĂ€ckvidd – fastĂ€n det Ă€r med en liten marginal. Det Ă€r nĂ€mligen sĂ„ att du kommer bli extremt irriterad om du har en kilometer till din destination, och just dĂ„ sĂ„ blir batteriet urladdat.

Givetvis Àr detta inte nÄgot dÄligt för alla. Har du exempelvis bara 20 km till din arbetsplats eller din dagliga destination sÄ Àr det inga problem. Men Àr distansen över 30 km sÄ rekommenderar jag att du inte köper Bird Air. Utan dÄ ska du titta pÄ andra elsparkcyklar med lÀngre rÀckvidd.

Ingen ringklocka

Den tredje nackdelen med Bird Air Àr att den saknar ringklocka pÄ styret. Detta Àr givetvis ingen pÄtaglig nackdel men Àndock viktig att nÀmna sÄ du vet att du mÄste köpa en ringklocka separat. Annars kommer du inte kunna signalera till fotgÀngare och andra medtrafikanter om din framfart. Att inte ha en ringklocka pÄ en elsparkcykel kan fÄ förödande konsekvenser, sÄ se till att köpa detta sÄ fort som möjligt.

Krav för att fÄ köra Bird Air

Har du fattat tycke för Bird Air och Àr intresserad av att köpa den, sÄ ska du först veta att den Àr klassad som en moped klass II. Följaktligen Àr ett förarbevis en grundlÀggande förutsÀttning för att skrida fram med elscootern pÄ vÀgarna. Har du inte detta begÄr du ett lagbrott. DÀrför mÄste du genomföra följande krav för att fÄ förarbeviset:

 • VĂ€nta tills du fyllt 15 Ă„r
 • Gör ett kunskapsprov och fĂ„ godkĂ€nt
 • Slutför förarbeviset genom att gĂ„ en utbildning hos en godkĂ€nd utbildare

OBS: Du behöver inte förarbevis för att köra Bird Air om du redan har ett körkort. LÀs mer hos Transportstyrelsen.

Alternativ till Bird Air

Har du lÀst vÄr recension men kÀnner att Bird Air inte nÄr upp till dina krav, eller om priset Àr för högt, sÄ ska du kontemplera nÄgra alternativ till Bird Air. Dessa modeller Àr i samma prisklass och samtliga Àr av samma typ, d.v.s. elscooter med sadel. De flesta modeller Àr frÄn Ninebot-Segway men det finns Àven en frÄn Xiaomi som Àr snarlik. Klicka in pÄ nedanstÄende elsparkcyklar för att se om nÄgon av dem lÀmpar sig bÀttre för dina behov.

Omdöme

Avslutningsvis Àr Bird Air en högst pÄlitlig elscooter. Efter mitt tvÄ veckors lÄnga test sÄ Àr det verkligen en modell jag har tillit till. Bromsarna funkar utmÀrkt, belysningen Àr tydlig och körkÀnslan Àr förtrÀfflig. DÀremot Àr det dÄligt att den saknar dÀmpning eftersom det gör att du mÄste köra pÄ slÀta vÀgar sÄ den inte skakar pÄ tok för mycket.

Vidare Àr bristen pÄ ringklocka inte negativ per se, men bÄde irriterande och enerverande, d.v.s. nÄgot de enkelt hade kunnat montera som bara hade kostat nÄgra fÄtal kronor i produktionskostnader.

Utöver det Àr Bird Air en elsparkcykel som vi spÄr kommer bli vÀldigt populÀr under Äret som gÄr, framförallt nÀr vÄren och sommaren börjar nÀrma sig.

Bird Air

4000
8

Smidig

9.5/10

Acceleration

8.0/10

RĂ€ckvidd

7.0/10

BekvÀmlighet

8.0/10

SĂ€kerhet

7.5/10

Pros

 • Mekaniska och elektroniska bromsar
 • Smidig, lĂ€tt och robust
 • Bra mobilapp
 • Tillverkad av flygplansaluminium

Cons

 • Saknar dĂ€mpning
 • Kort rĂ€ckvidd
 • Ingen ringklocka

Specifikationer

Maxhastighet

25 km/h

Motoreffekt

250 W

Batterityp

Lithium

Batterikapacitet

180 Wh

RĂ€ckvidd

28,7 km

Laddningstid

3-4 timmar

DĂ€mpning fram

DĂ€mpning bak

Vikt

13,6 kg

HopfÀllbar

Belysning fram

Belysning bak

Bromsar

Elektronisk + mekanisk

Hjul

Punkteringsfria dÀck

VĂ„ra kriterier

NÀr vi bedömer elfordon utgÄr vi frÄn ett antal specifika kriterier. Först och frÀmst tittar vi pÄ anatomin, d.v.s. ramen, hjulen, motorn samt batteriet. DÀrefter ser vi över prisbilden och vilken garanti som medföljer köpet. Slutligen lÀgger vi ihop samlade kundrecensioner vilket sammantaget skapar vÄrt slutbetyg. 

Regler för elfordon

Det Àr viktigt att du vet alla regler och lagar betrÀffande el-scootrar i Sverige. LÀs dÀrför lagstiftningen noggrant hÀr.

Att tÀnka pÄ

Alla elfordon transporteras frÄn fabriken till leverantören och slutligen hem till dig. Under denna transportstrÀcka sker det mÄnga tryckförÀndringar i luften som pÄverkar dÀck och skivbromsar. Exempelvis levereras mÄnga el-scootrar med dÀcken pumpade till hÀlften, för att undvika punktering, och du mÄste pumpa dÀcken sjÀlv till ett specifikt lufttryck (PSI).

DÀrför ska du alltid hos ÄterförsÀljaren lÀsa vad som behövs göras innan första anvÀndningen.

Relaterade produkter

Denver SEL-10510

Maxhastighet: 30 km/h
RĂ€ckvidd: 30 km
Motor: 350W

Impulse Electric Scooter 350W

Maxhastighet: 20 km/h
RĂ€ckvidd: 50 min
Motor: 350W

Impulse Electric Scooter 250W

Maxhastighet: 20 km/h
RĂ€ckvidd: 60 km
Motor: 250W
Zipper EL-Scooter 1000W
Det finns inga erbjudanden för tillfÀllet

Rull Lowrider 250W

Maxhastighet: 18 km/h
Motor: 250W
BĂ€st fatscooter

Gardeney Fatbike

Maxhastighet: 45 km/h
RĂ€ckvidd: 30 km
Motor: 1500W

Nitrox Fatbike

Maxhastighet: 45 km/h
RĂ€ckvidd: 20 km
Motor: 1500W

Rull 200W Röd (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W
Zipper EL-Scooter 1000W
Det finns inga erbjudanden för tillfÀllet

Rull 200W Grön (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W
Zipper EL-Scooter 1000W
Det finns inga erbjudanden för tillfÀllet

Rull 200W Grön (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W
Zipper EL-Scooter 1000W
Det finns inga erbjudanden för tillfÀllet