Fatglider

fatglider

Fatglider

Prestanda

Motor: 1000-1200W
RĂ€ckvidd: 40 km
Maxhastighet: 20-35 km/h

Batteri

Batterityp: Lithium-Ion
Laddningstid: 3-5 timmar
Batterikapacitet: 48V (20Ah)

DĂ€mpning & Belysning

DĂ€mpning (fram):

DĂ€mpning (bak):

Belysning (fram):

Belysning (bak):

Övrigt

Vikt: 56 kg
Bromsar: Skivbromsar
DĂ€ck: 18 x 9.5″
HopfÀllbar:

Gardeney Fatbike 1000W
InnehÄll [ visa ]

Fatglider test

Är du pĂ„ jakt efter en Fatglider sĂ„ har du kommit rĂ€tt. Detta Ă€r originalet som blev sĂ„ pass populĂ€rt att andra tillverkare började göra kopior som t.ex. Freev EVR 900R. DĂ€rför Ă€r det hög tid att vi testar den ursprungliga varianten för att tydliggöra vad det Ă€r som sĂ€rskiljer denna frĂ„n kopiorna. Vidare kommer vi lista bĂ„de fördelar och nackdelar sĂ„ du fĂ„r en objektiv analys för att göra ett sĂ„ vĂ€linformerat val som möjligt.

Trots att mĂ„nga Ă€r av uppfattningen att en Fatglider Ă€r synonymt med Fatscooter, Ă€r det alltsĂ„ tvĂ„ helt separata saker: den förstnĂ€mnde Ă€r en produkt medan den sistnĂ€mnde Ă€r en kategori. SĂ„ledes Ă€r denna modell en typ av fatscooter som utmĂ€rker sig frĂ€mst genom sina breda tjocka dĂ€ck – dĂ€rav namnet.

NÄvÀl, lÄt oss gÄ igenom allt du behöver veta om denna variant sÄ du gör ett sÄ genomtÀnkt val som möjligt.

Liknande modeller

Som en konsekvens av att Fatglider blev enormt populĂ€r för nĂ„gra Ă„r sedan, var det mĂ„nga företag som kopierade konceptet med en elscooter som pĂ„minner om en chopper. DĂ€rför Ă€r vĂ€ldigt viktigt att du vet vilka dessa “kopior” Ă€r. Till exempel lanserades Freev EVR 900 förra Ă„ret som nĂ€stan ser identisk ut, med skillnaden att den kostar hĂ€lften sĂ„ mycket. PĂ„ grund av att dessa modellerna skiljer sig sĂ„ mycket rekommenderar vi dig att först lĂ€sa vĂ„ra test om alla liknande modeller nedan. PĂ„ sĂ„ vis kan du hitta en annan modell som kostar mindre och som passar dina behov bĂ€ttre.

Vad Àr en Fatglider?

Kort sagt Àr Fatglider ett elfordon frÄn Swagway vars design för tankarna till Chopper. Med sin lÄga sitthöjd i relation till det höga styret fÄr föraren en naturligt avslappad sittstÀllning som gör körningen till en fröjdefull upplevelse. Dessutom Àr den försedd med feta, robusta och slittÄliga dÀck som gör att du kan köra nÀstan varsomhelst utan att förlora balansen. PÄ senare tid har det Àven kommit flera versioner av denna modell, t.ex. Fatglider X. DÀrmed ska du inte förvÀxla en Fatglider med en Fatscooter som alltsÄ innefattar alla elscootrar med tjocka dÀck.

recension fatglider

DÀrför ska du vÀlja Fatglider

Innan du vÀljer att köpa Fatglider finns det nÄgra saker du ska vara medveten om, bÄde fördelar och nackdelar. För det första har den ett kraftfullt batteri frÄn Samsung som ger dig en rÀckvidd pÄ 40 km. För det andra Àr kvaliteten enormt bra vilket bekrÀftas av Swagways 100% nöjd kundgaranti.  För det tredje Àr körkÀnslan obeskrivligt hÀrlig pÄ grund av att man sitter sÄ otroligt bekvÀmt. Utöver nÀmnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du behöver veta för att ta reda pÄ om detta Àr ditt nÀsta inköp.

Kvalitet

Det som sĂ€rskiljer Fatglider frĂ„n andra liknande modeller Ă€r dess kvalitet. Det Ă€r nĂ€mligen sĂ„ att detta elfordon Ă€r tillverkat av de bĂ€sta tekniska komponenterna. Dessutom Ă€r displayen, bromsarna och dĂ€cken av yppersta kvalitet – nĂ„got vi inte kunde sĂ€ga i t.ex. vĂ„rt test av Freev EVR 900R. Följaktligen kommer elscootern att hĂ„lla i mĂ„nga Ă„r framöver vilket dels Ă€r anledningen till det höga priset. Anledningen till detta Ă€r primĂ€rt att Swagway utövar en strikt kvalitetskontroll frĂ„n fabriken. Vidare ingĂ„r det 1 Ă„rs full service vilket innebĂ€r att företaget hjĂ€lper dig om nĂ„got skulle gĂ„ sönder under de första 12 mĂ„naderna. SĂ„ledes Ă€r det en extremt kvalitativ modell vars konstruktion Ă€r robust och slittĂ„lig.

Batteri

NĂ„got som utmĂ€rker en Fatglider frĂ„n konkurrenterna Ă€r dels kvaliteten som vi nĂ€mnda ovan, dels batteriet. Orsaken Ă€r att denna variant Ă€r utrustad med ett batteri frĂ„n Samsung som ger dig en rĂ€ckvidd pĂ„ 40 km. Och batteriet har 960Wh till skillnad frĂ„n föregĂ„ngaren som endast hade 720Wh. Dessutom tar det bara 3-5 timmar att ladda batteriet fullt. DĂ€rmed kan du köra tillrĂ€ckligt lĂ„ngt för att den ska kunna anvĂ€ndas för att ta sig till jobbet eller skolan tur och retur – utan att behöva ladda batteriet pĂ„ vĂ€gen. Emellertid beror rĂ€ckvidden pĂ„ hur mycket du vĂ€ger samt hur mĂ„nga uppförsbackar du bestigit, sĂ„ den mĂ„ste tas med en nypa salt.

 • RĂ€ckvidd: 40 km
 • Laddningstid: 3-5 timmar
 • Batteri: Lithium-jon celler frĂ„n Samsung

Snabb leverans

BestÀller du en Fatglider idag sÄ kommer den anlÀnda 2-5 arbetsdagar senare. DÀrmed fÄr du en vÀldigt snabb och trygg leverans trots att det Àr en produkt som alltsÄ vÀger 56 kg. Dock Àr det extremt viktigt att du alltsomoftast behöver pumpa upp dÀcken till rÀtt dÀcktryck (PSI). Annars Àr risken för punktering avsevÀrt högre.

SkrÀddarsy din fatglider

Precis som nÀr du bestÀller datorer och kan vÀlja vilket grafikkort och processor du vill ha, fungerar pÄ samma sÀtt nÀr du bestÀller en Fatglider. Till exempel kan du vÀlja att köpa till ett regnskydd som gör att den kan stÄ i regn och rusk utan att bli smutsig och blöt. DÀrtill kan du göra den 2-sitsig genom att köpa till en extra sadel. Ytterligare alternativ för att skrÀddarsy ditt elfordon innefattar hastighet dÀr du antingen kan vÀlja mellan 20 km/h eller 35 km/h. Slutligen kan du ocksÄ uppgradera stÀnkskÀrmen till en i kolfiber med 5D foliering. SÄlunda kan du skrÀddarsy din bestÀllning för att fÄ exakt det du vill ha.

Möjliga tillval:

 • Regnskydd: 495 kr
 • Extrasadel för bakre passagerare: 895 kr
 • Hastighetsuppgradering till 35 km/h: 1000 kr
 • StĂ€nkskĂ€rm i kolfiber: 1000 kr

VÀljer du att köpa samtliga tillval ovan kommer du fÄ betala 3390 kronor extra.

TĂ€ndningssystem

NĂ„got som utmĂ€rker Fatglider Ă€r dess tĂ€ndningssystem. Först och frĂ€mst Ă€r det nyckelfritt, sĂ„ allt du behöver Ă€r en liten fjĂ€rrkontroll. Dessutom har den larmknappar. Vidare har du en knapp för att aktivera displayen samt en högtalarknapp som gör att fordonet börjar tjuta – speciellt hjĂ€lpsamt om du observerar att nĂ„gon försöker stjĂ€la din elscooter. Den lilla fjĂ€rrkontrollen kan enkelt fĂ€stas med din nyckelknippa sĂ„ du inte blir av med den.

Sammanfattning av alla fördelar:

 • TillrĂ€ckligt stark motor för att klara av grovt körunderlag
 • Mer vattentĂ„lig Ă€n föregĂ„ngaren
 • Starkare batteri Ă€n föregĂ„ngaren
 • UtmĂ€rkta bromsbelĂ€gg
 • Snabbare laddare
 • MobilhĂ„llare
 • LED-strĂ„lkastare fram
 • Krok under sadeln
 • GodkĂ€nda lamor och reflexer

Nackdelar med Fatglider

Nu nÀr vi har gÄtt igenom alla positiva anledningar till varför Fatglider Àr ett utmÀrkt elfordon, Àr det hög tid att poÀngtera nackdelarna. FastÀn de flesta köpguider tenderar att endast lista fördelarna, anser vi att du inte kan göra ett objektivt val utan att kÀnna till de negativa aspekterna. DÀrför har vi listat dessa nedan.

 • Otymplig
  PÄ grund av att Fatglider vÀger 56 kilo sÄ Àr den i princip omöjlig att bÀra. Dessutom gÄr den inte att fÀlla ihop som en elscooter utan sadel. Följaktligen Àr den otymplig och nÀstintill omöjlig att stuva in i ett mindre förrÄd. Dock Àr detta ett nödvÀndigt ont om du inte vill kompromissa med designen, vilket Àr den primÀra anledningen till varför kunder Àlskar denna modellen.
 • Priset
  Ytterligare en nackdel Ă€r att Fatglider kostar hela 15,000 kronor. DĂ€rmed mĂ„ste du ha en stor budget för att ens kunna köpa detta elfordon. Dock fĂ„r du givetvis vad du betalar för – kvalitet, utseende och sĂ€kerhet – men det kostar ocksĂ„ dĂ€refter.

fatglider test

SkötselrÄd

För att din Fatglider ska hÄlla sÄ lÀnge som möjligt, mÄste du regelbundet sköta om den. Till exempel mÄste du anvÀnda ett regnskydd under vintern sÄ du skyddar alla vitala delar. Förutom det ska du följa dessa skötselrÄd regelbundet för att förlÀnga livslÀngden sÄ lÀnge det gÄr:

 1. Kontrollera och dra Ă„t skruvar och muttrar
 2. Kolla Àven om det finns glapp i hjul- eller styrlager
 3. DÀcken mÄste alltid vara vÀlpumpade för att minska risken för punktering
 4. Förvara den i ett utrymme dÀr regn inte kan komma Ät
 5. TvÀtta regelbundet med varm och fuktig trasa. OBS: Undvik rengöringsmedel!

Omdöme om Fatglider

Avslutningsvis Àr Fatglider en eminent elscooter med sadel som priset till trots Àr en extremt bra produkt. Tack vare den utmÀrkta kvaliteten i kombination med en stark motor, fÄr du ett elfordon som du kan lita pÄ. Dessutom Àr tÀndningssystemet vÀldigt smidigt. DÀrtill Àr det ett plus att du fÄr 1 Ärs garanti pÄ köpet. Att det finns mobilhÄllare och krok under sadeln för matkassar Àr ett enormt plus. Dock gÄr det inte att ignorera att den pÄ grund av dess storlek Àr osmidig och sÄledes inte optimal för anvÀndning i stan.

Baserat pÄ vÄrt test ger vi Fatglider en slutgiltigt omdöme pÄ 5/5.  

Fatglider

14995
9.1

Smidig

9.0/10

Acceleration

8.0/10

RĂ€ckvidd

9.0/10

BekvÀmlighet

10.0/10

SĂ€kerhet

9.5/10

Pros

 • LĂ„ng rĂ€ckvidd
 • Extremt snygg design
 • UtmĂ€rkt kvalitet
 • Oslagbar bekvĂ€mlighet
 • LĂ„ng livslĂ€ngd

Cons

 • VĂ€ldigt dyr

Specifikationer

Maxhastighet

20-35 km/h

Motoreffekt

1000-1200W

Batterityp

Lithium-Ion

Batterikapacitet

48V (20Ah)

RĂ€ckvidd

40 km

Laddningstid

3-5 timmar

DĂ€mpning fram

DĂ€mpning bak

Vikt

56 kg

HopfÀllbar

Belysning fram

Belysning bak

Bromsar

Skivbromsar

Hjul

18 x 9.5″

VĂ„ra kriterier

NÀr vi bedömer elfordon utgÄr vi frÄn ett antal specifika kriterier. Först och frÀmst tittar vi pÄ anatomin, d.v.s. ramen, hjulen, motorn samt batteriet. DÀrefter ser vi över prisbilden och vilken garanti som medföljer köpet. Slutligen lÀgger vi ihop samlade kundrecensioner vilket sammantaget skapar vÄrt slutbetyg. 

Regler för elfordon

Det Àr viktigt att du vet alla regler och lagar betrÀffande el-scootrar i Sverige. LÀs dÀrför lagstiftningen noggrant hÀr.

Att tÀnka pÄ

Alla elfordon transporteras frÄn fabriken till leverantören och slutligen hem till dig. Under denna transportstrÀcka sker det mÄnga tryckförÀndringar i luften som pÄverkar dÀck och skivbromsar. Exempelvis levereras mÄnga el-scootrar med dÀcken pumpade till hÀlften, för att undvika punktering, och du mÄste pumpa dÀcken sjÀlv till ett specifikt lufttryck (PSI).

DÀrför ska du alltid hos ÄterförsÀljaren lÀsa vad som behövs göras innan första anvÀndningen.

Relaterade produkter

Denver SEL-10510

Maxhastighet: 30 km/h
RĂ€ckvidd: 30 km
Motor: 350W

Impulse Electric Scooter 350W

Maxhastighet: 20 km/h
RĂ€ckvidd: 50 min
Motor: 350W

Impulse Electric Scooter 250W

Maxhastighet: 20 km/h
RĂ€ckvidd: 60 km
Motor: 250W
Gardeney Fatbike 1000W

Rull Lowrider 250W

Maxhastighet: 18 km/h
Motor: 250W
BĂ€st fatscooter

Gardeney Fatbike

Maxhastighet: 45 km/h
RĂ€ckvidd: 30 km
Motor: 1500W

Nitrox Fatbike

Maxhastighet: 45 km/h
RĂ€ckvidd: 20 km
Motor: 1500W

Rull 200W Röd (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W
Gardeney Fatbike 1000W

Rull 200W Grön (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W
Gardeney Fatbike 1000W

Rull 200W Grön (Rek. 5-14 Är)

Maxhastighet: 15 km/h
RĂ€ckvidd: 45 min
Motor: 200W
Gardeney Fatbike 1000W