Allt om elfordon
Försäljningen av elbilar har börjat öka ordentligt i Sverige. Problemet är att kostnaden fortfarande är högre än bensindrivna bilar. Därför letar många konsumenter efter billiga elbilar – antingen att köpa eller att leasa. På grund av detta har vi skrivit en komplett guide över allt du ska tänka på innan du köper en billig elbil. Till exempel måste du veta att räckvidden brukar vara en tredjedel av de dyraste elbilarna. Men å andra sidan får du pengar över till annat.
Således finns det både fördelar och nackdelar med billiga elbilar. Därför ska du noggrant läsa guiden nedan för att få en helhetsbild över detta eminenta elfordon.
För att hitta en bra elbil finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första kommer de vara dyrare i inköpskostnad men kommer jämnas ut ju längre du använder bilen eftersom du slipper köpa bensin stup i kvarten. För det andra är räckvidden avsevärt kortare än om du hade köpt en av de dyrare elbilarna som t.ex. Tesla-modellerna. För det tredje måste du göra ordentliga efterforskningar och provköra bilen innan du köper.
Nånting du måste känna till om billiga elbilar är att de fortfarande är dyrare än traditionella bilar som drivs av bensin eller diesel. Givetvis går det att fynda elbilar från olika återförsäljare, men det är alltså viktigt att du som baslinje vet att det kommer vara dyrare. Däremot kommer den initiala kostnaden att vägas upp över tid eftersom du slipper köpa bensin flera gånger i veckan. Således kommer du tjäna på att köpa en billig elbil på sikt – men förlora pengar på kort sikt. Det är ett ofrånkomligt faktum. Till exempel finns det modeller som förbrukar 15kWh/100km till en kostnad av cirka 33 kronor.
Ytterligare en faktor som du ska veta om billiga elbilar är körupplevelsen. Trots att de är designade för att köra likt en vanlig bensindriven bil, finns det några distinkta skillnader. Eftersom elbilar endast har en “växel” så kommer accelerationen vara omedelbar och imponerande. Vanligtvis blir de flesta som testar köra en elbil för första gången förvånade över att accelerationen är så pass stark. Exempelvis når Tesla Model 3 upp till 100 km/h på bara 5 sekunder – något som är otroligt imponerade.
Elbilar har en förvånansvärt imponerande acceleration – något som påverkar körupplevelsen positivt.
Nu till poängen: billiga elbilar kommer förmodligen inte vara lika kraftfull när det kommer till accelerationen, förutsatt att du inte har tur och fyndar en utmärkt modell till ett bra pris. Men körupplevelsen kommer vara densamma.
Den kanske viktigaste faktorn för dig som är på jakt efter billiga elbilar är räckvidden. Hur långt elbilen kan köra på en laddning bestäms nämligen till stor del av batteriet, vilket även är den dyraste delen av elbilen. Således är räckvidden en enormt viktig del som absolut inte ska förbises.
Dock skiljer sig behovet av räckvidd från person till person. Låt oss säga att du bor i de värmländska skogarna med få laddningsstationer i närheten – då kommer du ha ett ännu större behov av en lång räckvidd än om du bor i centrala Stockholm. Därmed är det lättare att hitta billiga elbilar för dig som bor i storstäder eftersom att sträckorna i regel är betydligt kortare än på landsbygden, vilket får följden att du kan nöja dig med en kortare räckvidd för ett billigare pris – något som är otänkbart för dig som bor på landet.
Mot bakgrund av detta är räckvidden olika viktig beroende på var du bor någonstans. Summa summarum: ju större stad du bor i, ju kortare avstånd mellan destinationerna, vilket gör att behovet av lång räckvidd är mindre. Följaktligen kan du hitta billigare modeller om du bor i en storstad.
Det finns allt från små elbilar som t.ex. Volkswagen e-Up, till större SUV-liknande modeller så som Tesla Model X. Prisskillnaden däremellan är enorm. Trots att Testa Model X har betydligt fler funktioner, längre räckvidd, starkare batteri, snabbare laddning och bättre körupplevelse, så är Volkswagen e-Up överlägsen om du vill ha en mindre elbil som inte kostar skjortan. Därmed måste du – när du letar efter billiga elbilar – bortse från vissa fräcka funktioner om du vill komma undan med ett billigt pris.
Givetvis har vi förståelse för att du vill ha det bästa tänkbara för pengarna du har tillgång till. Men faktum är att du måste göra avkall på vissa delar. Därför ska du göra ordentliga efterforskningar för att få en översiktsbild över alla billiga alternativ du har tillgång till. Det är nämligen lätt att göra ett impulsköp med något så dyrt som en elbil, men då kommer du med all säkerhet bli besviken över tid. Så glöm inte göra ordentlig research innan ditt köp.
Det finns flera fördelar till varför billiga elbilar är mer fördelaktigt än dyrare modeller. För det första får du pengar över till annat – något som är väldigt viktigt då de flesta människor ogärna spenderar alla sina sparpengar på ett elfordon. För det andra så blir avbetalningsperioden kortare vilket är väldigt skönt då varje avbetalningsplan bidrar till en undermedveten ångest som är väldigt skön att slippa. Nedan har vi listat samtliga fördelar.
Nu när du känner till fördelarna är det dags att gå igenom alla de nackdelar som finns när du köper en billig elbil. Fastän fördelarna är betydligt fler så finns det ändock några negativa aspekter du måste ha kännedom om. Annars kommer du omöjligen kunna väga för- och nackdelar mot varandra, för att på så vis komma fram till om du ska köpa elbilen i fråga eller ej. Därför ska du läsa nedanstående nackdelar väldigt noggrant så du vet vad du kan förvänta dig.
Vilka som är de billigaste elbilarna 2024 varierar från månad till månad. Orsaken är dels att nya elbilar lanseras hela tiden, dels att kommande elbilar väntar spänt på att få ansluta sig till marknaden. Därför uppdateras nedanstående lista varje månad. Så besök denna sida med jämna mellanrum för att hålla dig ajour. Med det sagt har vi nedan listat de billigaste modellerna du kan hitta. Glöm inte att läsa fördelar och nackdelarna och billiga elbilar högre upp i artikeln. Dessutom ska du läsa vad du ska tänka på för att välja rätt elbil.
Denna elbil är lika liten som en Volkswagen e-Golf men ännu kraftfullare. Den estetiska framtoningen är ljuvlig och kurvorna inger en kvalitativ känsla. Dock är batteriet relativt litet (45 kWh) och ger en räckvidd på 274 km. Trots att detta är en tredjedel av Tesla Model S så är priset på 250 000 kronor extremt billigt och bra för vad du får. Observera att denna modell är kapabel till snabbladdning upp till 80% i 45 minuter.
Trots att Peugeot e-208 lanserades för över 2 år sedan kvalar den likväl in på listan över billiga elbilar 2024. Anledningen är att den har stått pall för tidens tand (trots bara 2 år på marknaden) och priset är extremt överkomligt med tanke på den långa räckvidden. Det är nämligen så att Peugeot e-208 har en räckvidd på 349 km – något som klår de flesta billiga elbilar i skrivande stund. Vidare är den försedd med 138 hästkrafter. Men det bästa med Peugeot e-208 är att det är den ultimata elbilen för urbana miljöer. Så bor du i en storstad och behöver en liten, smidig elbil så är detta det självklara valet.
På tredjeplats över de billigaste elbilarna 2024 kommer Vauxhall Corsa-e. Det är en ljuvlig Sedan som finns i flera olika färger. Vauxhall Corsa-e är även den främste konkurrenten till Peugeot e-208 eftersom räckvidden är så snarlik. Det bästa med denna elbil är att den laddar så ofantligt fort; 80% upp till 30 minuter. Dessutom är kostnaden på 255 000 kronor högst överkomligt.
Vill du inte köpa en elbil så går det alldeles utmärkt att leasa. Tidigare var det svårt att privatleasa en elbil men numera är det tämligen enkelt. Däremot skiljer sig kostnaden per månad åt beroende på vilken modell du väljer att leasa. De billigaste elbilen att leasa 2024 är BMW i3 som endast kostar 1 495 kr/månad. Därefter kommer Peugeot E-208 på 2 490 kr/månad och slutligen Opel Corsa-E. För att du ska få en bättre översikt över vilka alternativ du har att tillgå har vi nedan uppställt de 6 billigaste valen du har.
Elbilsmodell | Pris/månad | Månader | Miltal |
1. BMW i3 | 1 495 kr | 12 | 1 000 |
2. Peugeot E-208 | 2 490 kr | 36 | 1 000 |
3. Opel Corsa-E | 2 699 kr | 36 | 1 500 |
4. Peugeot E-2008 | 2 890kr | 36 | 1 000 |
5. Hyundai Ioniq Electric | 2 895 kr | 36 | 1 000 |
6. Nissan LEAF | 2 899 kr | 24 | 1 500 |
Har du läst artikeln så här långt men har känslan av att billiga elbilar inte är för dig? Då ska du absolut inte köpa en elbil. Tvekar du ska du ta ett steg tillbaka, fundera över dina behov, och handla därefter när du har tänkt igenom allt i lugn och ro. Däremot vill vi nämna några alternativ till elbilar som alla är miljövänliga, billiga och roliga elfordon. Dessa är följande:
Avslutningsvis är billiga elbilar ett briljant alternativ till den traditionell bensindrivna bilen. Dessutom är det – på grund av dess låga kostnad – ett perfekt sätt att testa att äga en elbil för första gången. Fördelarna är kortare avbetalningsperiod, mindre underhåll samt att du får pengar över till annat. Nackdelarna är att räckvidden är kortare vilket innebär att du måste planera dina körningar.
Därtill kommer du få färre fräcka funktioner ju billigare bilen är. Tycker du fortfarande att kostnaden för elbilar är för dyrt så rekommenderar vi antingen att leasa en elbil, eller överväga ett alternativ till elbilar som t.ex. elscooters, elcyklar, elmopedbilar eller elmotorcyklar.
Bästa elscootern » Elbilar » Billiga elbilar