Elmotorcykel

It seems we can't find what you're looking for.
Innehåll [ visa ]

Elmotorcykel

En elmotorcykel är ett elfordon som är ett miljövänligt alternativ till den traditionella motorcykeln, det är helt enkelt en eldriven motorcykel. Det som utmärker en elmotorcykel är att de är tystgående, snabba och lätta att köra. Men den största skillnaden är alltså att de är utrustade med ett litiumjonbatteri som ersätter den klassiska motorn. På så vis är energikällan helt olik och behöver ingen bensin eller diesel för att framföras – istället behövs endast el vilket gör att det blir extremt mycket billigare att köra dem.

Dock finns det även vissa nackdelar med elmotorcyklar som är viktiga att känna till. Exempelvis är startkostnaden väldigt hög samtidigt som räckvidden lämnar mer att önska. Utöver det är laddningstiden lång. Eftersom det både finns bra och dåliga saker med detta elfordon har vi nedan listat allt du behöver tänka på innan ditt köp. Börja således med att förkovra dig i informationen nedan för att göra ett så informativt val som möjligt.

elmotorcykel

Fördelar med elmotorcyklar

Fördelarna med elmotorcyklar är bland annat att de är tystgående och att du sparar pengar i det långa loppet. Men de är även lätta att köra och accelererar väldigt fort. Den huvudsakliga fördelen är dess negativa inverkan på miljön, i kombination med att du slipper köpa bensin stup i kvarten. Emellertid finns det även några nackdelar du måste känna till – så glöm inte att läsa dessa noggrant längre ner i artikeln.

 • Sparar pengar i det långa loppet
 • Tystgående
 • Omedelbar acceleration
 • Lätta att köra
 • Mindre negativ inverkan på miljön
 • Kostar endast 0,10 kr/km

1. Sparar pengar i det långa loppet

En högst kännbar fördel med med att äga en elmotorcykel är att du sparar pengar i det långa loppet. Detta är något som alla elfordon delar, däribland elscootrar, elcyklar, elmopedbilar, elmopeder och elbilar. Fastän startkostnaden är hög så slipper du bensinkostnaderna – något som är absolut avgörande. Därför är det inte förvånande att just pengasparandet är en av de vanligaste anledningarna till varför många köper en elmotorcykel.

Du kommer inte heller behöva utföra underhåll lika ofta. Och batteriet som används är så pass robust och slittåligt att de inte sällan räcker i över 600 000 kilometer. På så sätt slipper du alltså alla de extrakostnader som är behäftade med icke eldrivna fordon – något som också gör att du sparar pengar. Givetvis måste du besöka en serviceverkstad en gång per året för att säkerställa att alla komponenter fungerar som de ska, men inte heller detta besök kostar pengar.

Således den höga startkostnaden – vilket de flesta belackare lyfter upp som den primära nackdelen – rättfärdigad genom de summor man tjänar igen ju längre tiden går.

2. Tystgående

En annan fördel är att elmotorcyklar är otroligt tystgående. Ibland blir man förvånad när man strosar runt i närområdet och plötsligt märker att ett elfordon svischar förbi, för man hör ingenting! Det gränsar till obehag att ett elfordon kan vara så pass tyst, men det är fantastiskt harmoniskt att köra den för att ljudet från motorn överröstar inte ens inre tankar. På så vis kan du i lugn och ro lyssna på musik, podcasts eller helt enkelt bara njuta av din egen tankeverksamhet – något du omöjligen kan göra med bensindrivna motorcyklar.

Ytterligare en konsekvens över dess tysta framåtskridande är att du inte stör grannarna när du rullar in sent på kvällen eller rullar ut tidigt på morgonen.

3. Omedelbar acceleration

Fastän en elmotorcykel inte når högre hastigheter än 140 km/h så är accelerationen desto snabbare. De flesta tror att elfordon är långsamma eftersom de är eldrivna, men det är alltså inte sant. Tvärtom är dessa elfordon extremt snabba i sin acceleration, och håller du ner gasen så kommer adrenalinet oundvikligen börja pumpa i kroppen. Så var försiktig om du aldrig kört tidigare, och förbered dig för att bli positivt överraskad.

4. Lätta att köra

Nånting som är extremt bekvämt med att köra en elmotorcykel är att de inte har någon växellåda. Därmed slipper du tänka på att växla ner när du saktar in, och växla upp när du accelererar. Denna smidighet i kombination med att de är tystgående gör körupplevelsen till en fantastisk upplevelse. Du kommer aldrig mer vilja cykla eller åka kollektivtrafik, det är helt enkelt för lätt och för roligt att köra en elmotorcykel!

5. Mindre negativ inverkan på miljön

Miljöaspekten är en annan fördel som elmotorcyklar har. Eftersom du inte behöver ladda den med varken bensin eller diesel så är koldioxidutsläppet avsevärt lägre. Du behöver inte heller fylla på med olja. Däremot är det inte enbart guld och gröna skogar för miljön, för det är nämligen så att för att framställa el så används kraftverk som i sin tur förorenar miljön en hel del. Således är det långt ifrån noll miljöutsläpp, men i jämförelse med traditionella motorcyklar är skillnaden enorm.

6. Kostar endast 0,10 kr/km

Sist men inte minst så kostar det endast 0,10 kr/km att köra en elmotorcykel. Följaktligen kostar det 100 kronor att köra 100 kilometer. Detta är extremt billigt och något som bör nämnas oftare i dessa sammanhang. Denna låga kostnad är ju det som gör att den höga startkostnaden inte svider lika mycket.

Nackdelar med elmotorcyklar

Det är extremt viktigt att du känner till alla nackdelar med elmotorcyklar. Annars riskerar du att få reda på alla negativa aspekter via den hårda vägen, d.v.s. genom egen erfarenhet. Genom att läsa nackdelarna nedan väldigt noggrant, så är du informerad över vad du kan förvänta dig. På så vis slipper du bli negativt överraskad. Till exempel är det få som känner till att laddningstiden är så pass lång, och att startkostnaden är hiskeligt hög.

 • Startkostnad
 • Räckvidden lämnar mer att önska
 • Laddningstiden är för lång
 • De väger mer än du tror
 • Går inte att meka med en elmotorcykel
 • Svårt att komma in i gemenskapen bland motorcykelägare

1. Startkostnad

Den huvudsakliga nackdelen med elmotorcyklar är att de kostar hiskeligt mycket i startkostnad. Inte sällan måste du punga ut mellan 150.000 – 250.000 kronor för en kvalitativ modell. Därför är det kanske inte oväntat när vi säger att startkostnaden även är den anledning till varför elmotorcyklar inte blivit mainstream ännu. Det är helt enkelt för dyrt för en genomsnittsmänniska att inhandla ett elfordon för hundratusentals kronor bara för att hjälpa miljön. Trots att det finns konsumenter som anser att klimatet är viktigare än pengarna, så har vi även stor förståelse för de som inte vill spendera över en årslön.

Å andra sidan så rättfärdigas startkostnaden av den rullande kostnaderna över lång tid. Eftersom du inte behöver köpa bensin så sparar du enorma summor på sikt, men det är svårt att se det långa perspektivet när den initiala kostnaden är så pass hög.

2. Räckvidden lämnar mer att önska

Utöver startkostnaden så är räckvidden ytterligare en nackdel med elmotorcyklar, precis som det är med de flesta elfordon. Detta är vanligtvis inget problem för stadsmänniskor som har nära till diverse laddningsstationer, men bor du på landet är det katastrofalt att använda en elmotorcykel. Anledningen är alltså att avståndet mellan laddningsstationerna är så pass långt att risken för att batteriet tar slut är överhängande.

I framtiden kommer räckvidden vara längre då tekniken hela tiden går framåt. Men i dagsläget så måste du vara medveten om att räckvidden i regel är väldigt låg, och därför måste du vara förberedd på att du måste ladda den stup i kvarten.

Den primära anledningen till varför räckvidden blir lidande är för att de litiumjonbatterier som används är för små, och kan heller inte vara större, för då hade elfordonet sett bedrövligt ut ur en estetisk synvinkel.

Detta är anledningen till varför de som åker elfordon måste planera sin körning väldigt noggrant, annars finns det en risk att batteriet tar slut mitt på motorvägen, och då är bärgningsbilen din sista utväg.

3. Laddningstiden är för lång

Att ladda en elmotorcykel till 100% tar mellan 2-10 timmar. Således tar det väldigt lång tid att ladda den om batteriet är helt urladdat. Trots att detta inte är ett problem för dig som noggrant planerar hur du kör, så är det väldigt många situationer där detta blir en påtaglig nackdel. Till exempel kanske du har glömt att sätta den på laddningen på kvällen, för att sedan vakna upp och sätta kaffet i halsen när du inser att du inte kan ta dig till jobbet för att fordonet inte är laddat. I det läget finns det ingen möjlighet till snabbladdning heller, för en elmotorcykel kräver betydligt mer batterikraft än t.ex. en elscooter.

Om några år kommer laddningstiden förmodligen ha minskat avsevärt, men just nu tar det alltså väldigt lång tid att ladda dem – något du måste ha kännedom om innan du bestämmer dig för att köpa eller inte.

OBS: Vissa modeller erbjuder snabbladdning, men långt ifrån alla – så läs produktbeskrivningen noggrant!

4. De väger mer än du tror

En annan nackdel med elmotorcyklar som ytterst få nämner är att de väger mer än du tror. Många är av uppfattningen att de är lättare för att de inte har en bensinmotor, men så är det inte fallet. Faktum är att elmotorcyklar är väldigt tunga. Till exempel väger Cake över 350 kg – något som de flesta inte har en aning om. Därför måste du besöka en fysisk butik så du kan känna hur det känns att ha den mellan benen.

5. Har du för avsikt att meka med en elmotorcykel kommer du bli besviken

Älskar du att meka med fordon av olika slag så ska du vara medveten om att du inte kan göra detta på en elmotorcykel. Orsaken är att de flesta komponenterna är programmerade med chip och kontrolleras inte av t.ex. någon motor eller förgasare. Därmed är det snarare programmering du måste lära dig för att förstå hur detta elfordon fungerar. Det tycker väldigt många är tråkigt, speciellt människor som växte upp på 80- och 90-talet vars barndom till hög grad spenderades i garage.

6. Svårt att komma in i gemenskapen med andra motorcykelägare

Planerar du att gå på meet-ups för motorcykelförare med din elmotorcykel ska du tänka om. Det är nämligen så att de flesta av de traditionella motorcykelägare älskar det högra brummandet och doften från bensin, och inte en miljömedveten motsvarighet. Därför kommer du ha det svårt att komma in i en gemenskap med andra motorcykelägare, för skillnaden mellan en elmotorcykel och en klassisk motorcykel är dag och natt. Givetvis är detta inte en kännbar nackdel för de flesta, men det kanske finns några som läser detta som vill in i en gemenskap, och då är detta viktigt att veta.

elmotorcykel vuxen

Så väljer du rätt elmotorcykel

Innan du köper en elmotorcykel måste du veta några saker. Först och främst finns det både tvåhjuliga och trehjuliga modeller. Därtill är det viktigt att tänka på varumärket och välja en modell tillverkad av antingen BMW, HD, Husqvarna eller Europcar. Vidare gäller det att hålla bra koll på både motoreffekten och batterieffekten så att räckvidden blir så lång som möjligt. Förutom detta har vi nedan listat några av de viktigaste faktorerna du ska tänka på.

1. Trehjulig elmotorcykel eller tvåhjulig

En trehjulig elmotorcykel är definitivt ett bra val. Fördelen med trehjulingarna är att de är stabilare, vilket gör att säkerheten blir betydligt bättre och tryggare – speciellt för barn. Vidare är det lättare att köra och parkera – två saker som de flesta håller högt. Observera att det även finns trehjuliga elscootrar som är mycket billigare, så har du en begränsad budget är det en elscooter du ska välja istället.

2. Varumärke

Det är väldigt smart att köpa en elmotorcykel med ett känt varumärke, speciellt om du inte har så mycket förkunskap. Genom att välja ett välrenommerat varumärke som t.ex. BMW, HD, Husqvarna eller Europcar, är du garanterat en produkt med god kvalitet och fördelaktig support. Därtill får du alltid en lång garantiperiod vilket adderar ett extra lager av säkerhet när det kommer till affärer med så här stora pengar. Välj ett av nedanstående varumärken så är du garanterad en modell av god kvalitet:

 • Svensk elmotorcykel
 • BMW
 • HD
 • Husqvarna
 • Europcar

3. Batterier

En annan otroligt viktig faktor i ditt val av elmotorcykel är batteriet. Det är ju trots allt batteriet som driver hela maskineriet. Ju högre spänning (volt) batteriet har, desto mer maxeffekt kommer du få ut. Därför tittar de flesta endast på spänningen. Men det du också måste ha i åtanke är vilken kWh de har, d.v.s. batteriets kapacitet. Ju högre kWh desto längre räckvidd får du. Såldes ska du dels kontrollera spänningen (volt), dels kapaciteten (kWh) för att på så sätt få den bästa tänkbara modellen utifrån dina behov.

Det är även batterikapaciteten som bestämmer huruvida elmotorcykeln ska kategoriseras som lätt eller tung.

Prislista på elmotorcyklar

Nedan har du en komplett prislista över de mest populära elmotorcyklarna. Observera att priset förändras väldigt ofta, så ta endast detta som en preliminär prisuppskattning.

ModellPris
Cake Kalk140 000 kr
Kuberg Freerider49 999 kr
Seat MO74 900 kr
RGNT No 1134 118 kr
Zero FX155 172 kr
Zero DS185 255 kr
Zero DSR Black Forest185 255 kr
Zero SR185 255 kr
Zero DSR185 255 kr
Zero S185 255 kr
Zero SR F269 848 kr

Begagnade elmotorcyklar

Eftersom detta är ett så pass dyrt elfordon är det många som letar efter begagnade elmotorcyklar. De blir nämligen billigare efter ett par år och då är det många som slår till. Så har du en begränsad budget och tycker de är på tok för dyra – vänta några månader eller ett år, och köp en begagnad istället.

Det du ska ha i åtanke är att eventuellt ta med dig en besiktningsman som är proffs på elmotorcyklar. På så sätt garanterar du att du inte blir blåst, samtidigt som vederbörande kan kontrollera varje teknisk komponent och säkerställa att allt ser bra ut.

Skillnader mellan elmotorcyklar, elscootrar, elmopeder, elmopedbilar och elcyklar

På grund av att det råder en förvirring beträffande vad som skiljer elmotorcyklar från elscootrar, elmopeder, elmopedbilar och elcyklar, har vi nedan listat vad skillnaderna är.

 • Elmotorcyklar: Det fordon som kommer ersätta de traditionella motorcyklarna på sikt. De är kända för dess höga hastigheter, tystgående elmotorer och sin rappa acceleration. För att köra den måste du ha ett körkort och du får inte framföra den på trottoarer – något du får göra med elscootrar.
 • Elmopeder: Elmopeder kommer i sin tur ersätta vanliga bensindrivna mopeder. De ser exakt likadana ut som traditionella mopeder med undantaget att de är tysta och eldrivna. För att köra en sådan måste du också ha ett körkort, däremot finns det skillnader mellan klass 1 och klass 2.
 • Elmopedbilar: En elmopedbil är en mindre och billigare elbil som vanligtvis används i urbana stadsmiljöer av unga människor som ännu inte har råd att köpa en bil. Du behöver körkort för att framföra även detta elfordon.
 • Elscooter: En elscooter, även kallad elsparkcykel, är det populäraste elfordonet som finns. De ser ut som en klassisk kickbike och är ett fordon du står upp och kör – något som skiljer sig åt gentemot alla ovan nämnda elfordon. De är även billigare.
 • Elcykel: Elcyklarna har på senare år blivit extremt populära eftersom du slipper trampa i uppförsbackar. De är relativt billiga och fungerar perfekt i stadsmiljöer.

Läs mer om varje ovanstående elfordon genom att klicka på länkarna ovan.

Typer av elmotorcyklar

Det finns två primära typer av elmotorcyklar: de som är avsedda för barn, och de som är avsedda för vuxna. Eftersom dessa två typer skiljer sig åt har vi nedan beskrivit skillnaderna dem emellan, och vad du ska tänka på.

1. Elmotorcykel för barn

elmotorcykel barn

Allt fler köper elmotorcyklar till sina barn. Förr i tiden var det fyrhjulingar som gällde, men i takt med att allt fler blir miljömedvetna så är det numera detta elfordon som gäller. Elbilar för barn är också populärt men då de kostar mer så säljer de inte lika mycket. Den rekommenderade åldern för detta är från 5-12 år. Varje modell är avsedd för en viss specifik åldersgrupp, så det gäller att du dubbelkolla detta innan du köper.

Vidare finns det olika typer av elmotorcyklar till barn, som t.ex. modeller som ser ut som en polismotorcykel, eller med en Formel-1-design.

Glöm inte att det finns några säkerhetsrekommendationer som du måste ha i åtanke innan barnet glider ut på vägarna, och det är följande:

 • Använd knäskydd, axelskydd, armbågsskydd och hjälp för att undvika olyckor
 • Ladda endast batteriet när det är helt urladdat så att livslängden maximeras
 • Se till att provköra elmotorcykeln innan barnet kör

2. Elmotorcykel för vuxna

Elmotorcyklar för vuxna är betydligt mer populära är de avsedda för barn. Dessutom kostar de avsevärt mer då de är större, har längre räckvidd och högre topphastighet. Däremot är kraven att du måste ha körkort.

Ska jag köpa en elmotorcykel nu, eller vänta några år?

Nu vill vi prata om något som många av våra besökare frågar oss, nämligen huruvida man ska köpa en elmotorcykel nu, eller vänta några år. Orsaken till varför så många frågar oss detta är för att de flesta elfordon fortfarande är i sin linda, d.v.s. utvecklingen har bara börjat. Detta går att likställa med datorerna förr i tiden, d.v.s. att den tekniska utvecklingen gick så fort att många väntade med att köpa en dator tills en bättre kom ut på marknaden.

Därför är det inte konstigt att så många avstår från att köpa en elmotorcykel, för en ny modell kan ju lanseras bara några månader senare som är väldigt mycket bättre – så vad ska man göra? Det bästa svaret vi kan ge är att ha koll över elfordonsmarknaden över en lång period, för att på så vis få koll på de tekniska framstegen, och därefter slå till när du känner att det är läge.

Vanliga frågor och svar

Vad är topphastigheten för en elmotorcykel?

Den snabbaste elmotorcykeln är Lightning LS-218 och når en topphastighet på 351 km/h – svindlande för ett elfordon, inte sant? Denna modell accelererar väldigt fort också, 0-100 på 2,2 sekunder. De flesta har dock en topphastighet på cirka 140 km/h, d.v.s. fullt tillräckligt för att köra på de svenska motorvägarna.

Har Testa lanserat en elmotorcykel?

Eftersom Elon Musk var inblandad i en allvarlig motorcykelolycka när han var 17 så bestämde han sig för att inte tillverka en elmotorcykel. Han ansåg helt enkelt att det var för farligt. Däremot har han flera gånger sagt i intervjuer att framtiden är öppen, så vi får se vad som händer, men i dagsläget har Tesla inga planer på att lansera ytterligare ett elfordon.

Är det säkert för barn att köra elmotorcyklar?

Ja, såvida de är lugna och harmoniska små varelser som är införstående med riskerna så är det helt okej. De flesta kör antingen elbilar för barn eller elmotorcyklar för att lära sig hur fordon fungerar från en tidig ålder. Vissa barn är ju extremt intresserade av fordon från en tidig ålder, och då är just detta elfordonet perfekt.

Är det ett krav på körkort för att köra en elmotorcykel?

Om den går i över 25 km/h så måste du ha ett körkort. Eftersom det är ett krav på körkort är det många som väljer bort detta elfordon till fördel för en elscooter eller elcykel.

Vilken är den bästa elmotorcykeln?

Den bästa elmotorcykeln 2024 är Zero S som har en topphastighet på 139 km/h och en räckvidd på 143 km.

Slutsats

Sammanfattningsvis är elmotorcyklar ett briljant elfordon som har mängder av fördelar, till exempel sparar du pengar på lång sikt då du slipper betala för bensin eller diesel. Därtill är de tystgående och accelererar väldigt fort. Men det bästa med dem är dess positiva inverkan på miljön, samt att de endast kostar 0,10 kr/km. Nackdelarna med elmotorcyklar är den höga startkostnaden samt att räckvidden lämnar mer att önska. Därutöver är laddningstiden för lång samt att de väger väldigt mycket mer än vad de flesta tror.

Vidare finns det mindre modeller tillverkade för barn, och större för vuxna. Ska du köpa en modell till ditt barn får du inte glömma att kontrollera den rekommenderade åldern, samt att inte välja en variant vars topphastighet eller acceleration är för hög.

Har du frågor ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.